Govern i municipis impulsen l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària 

Un dels objectius del nou òrgan és transformar l’atenció a les residències de gent gran i persones amb discapacitat


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s'han reunit aquest dilluns amb representants dels municipis per impulsar l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. Es tracta d'un òrgan per millorar l'atenció integrada a la gent gran i a les persones amb discapacitat, amb problemes socials derivats de la salut mental i a aquelles que tinguin necessitats complexes.

Un dels objectius específics és transformar l'atenció a les residències. “Les necessitats de salut no acaben avui i llavors comencen les socials. Les necessitats de les persones són contínues”, ha destacat el titular de Salut, Josep Maria Argimon. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera ha assenyalat que la Covid-19 ha mostrat que donar una atenció integrada “és més necessari que mai”.

Així, els departaments de Salut i Drets Socials volen implicar el món local en la futura Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya i s'han reunit aquest dilluns al Palau de Pedralbes amb representants de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

L'objectiu és que aquestes administracions i entitats municipals formin part del Comitè de governança territorial, i món local, un dels òrgans encarregats de posar en marxa la creació de la futura agència. “Treballarem amb entitats que tenen l'atenció més directa als ciutadans”, ha subratllat Cervera al final de la reunió.

La voluntat de les institucions és donar una resposta de qualitat i equitativa a les persones amb necessitats d'atenció complexes. “Atendre de la millor manera possible els ciutadans, especialment aquells que es troben en una situació de més vulnerabilitat”, ha remarcat la consellera.

Argimon, per la seva banda, ha assenyalat que no parteixen “de zero” perquè ja s'han fet projectes i programes compartits, però ha afirmat que cada vegada la necessitat de donar una resposta integrada i efectiva a la població és “més clara” i que l'agència és “un instrument que fa un pas més enllà”.

L'avantprojecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària ha comptat amb una consulta pública i el Govern en va aprovar la memòria preliminar a principis de febrer. La idea és passar de dues estratègies paral·leles, la social i la sanitària, a una d'única per crear un sistema que ofereixi una atenció centrada en la persona, augmentar l'eficiència i la sostenibilitat dels recursos sanitaris i de serveis socials i evitar duplicitats.

Entre els objectius específics de la futura agència, segons la memòria preliminar aprovada, hi ha transformar els serveis residencials perquè responguin als projectes vitals de les persones usuàries i promoure'n la desinstitucionalització. També, enfortir els serveis d'atenció domiciliària; garantir la interacció entre els àmbits social i sanitari de la xarxa de salut mental i avançar en sistemes d'informació integrats, amb una història social i sanitària compartida. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article