La comunitat educativa convoca una mobilització unitària en defensa de l’educació pública el 14 de maig

Exigeixen revertir les retallades i eliminar progressivament la concertació de centres privats, entre altres


La comunitat educativa ha convocat una mobilització unitària en defensa de l'educació pública el pròxim dissabte 14 de maig. Entre les demandes, exigeixen revertir les retallades i eliminar progressivament la concertació de centres privats per la sobreoferta de places concertades davant la manca de places públiques. Han convocat la mobilització USTEC·STEs (IAC), Intersindical-CSC, aFFaC, Professors de Secundària, CGT i Sindicat d'Estudiants. Per contra, no s'hi han sumat CCOO, UGT i USOC, ja que no veuen de la mateixa manera la demanda concreta sobre els centres concertats. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha explicat que la mobilització es farà en dissabte perquè s'hi puguin sumar tant professors com estudiants i famílies.

Segura ha matisat que, tot i que no convoquin la mobilització tots els sindicats del sector educatiu, la unitat sindical iniciada amb les darreres jornades de vaga no s'ha trencat. De fet, la portaveu ha avançat que aquesta mateixa setmana anunciaran les mobilitzacions que tenen previst fer a final de curs.

En un comunicat titulat ‘La comunitat educativa diu prou’, les entitats convocants de la mobilització del dia 14 denuncien que part dels drets retallats al sector encara no s'han recuperat i exigeixen revertir retallades. Reclamen com a reivindicació “irrenunciable” que el curs 2022/23 es restableixi l'horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal, la fi del tancament de grups i centres de la xarxa pública i l'eliminació progressiva de la concertació als centres privats “que no donin resposta a les necessitats d'escolarització”.

A banda, plantegen que es destini com a mínim el 6% del PIB per a educació, la reducció de ràtios estructurals, més personal d'atenció directa a l'alumnat, derogar el decret de plantilles i equiparació salarial a l'FP. També demanen retornar al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.

Iolanda Segura ha argumentat que totes les demandes busquen millorar l'educació, que ha recordat que és “el pilar” de la societat, i ha denunciat que la conselleria d'Ensenyament i la classe política viuen “allunyats” de la realitat dels centres educatius. A més, ha exposat que el sistema educatiu està molt segregat i calen inversions.

Al seu torn, Bernat Pèlach, de la Intersindical, ha subratllat que és una responsabilitat del Departament “posar cartes sobre la taula” i ha afirmat que no serveix dir que no hi ha temps. “Als nomenaments d'agost es pot posar més personal sobre la taula, si no es posen els recursos de cara curs vinent, la qualitat educativa estarà empitjorant o es mantindrà igual de crítica com fins ara”, ha augurat.

Famílies i estudiants donen suport

La mobilització del 14 de maig està plantejada com una manifestació unitària, ja que la convoquen sindicats de docents, estudiants i també famílies, representades per l'aFFac. La presidenta de l'associació, Belén Tascón, ha explicat en una roda de premsa conjunta amb la resta d'organitzacions convocants que per part de les famílies donen suport a la reversió de les retallades i afegeixen dues demandes molt concretes: l'eliminació progressiva de concerts educatius i l'aposta per un sistema educatiu inclusiu.

En el primer cas, ha assenyalat que l'existència d'una doble xarxa és una “anomalia” que genera, entre altres, segregació escolar. “Eliminar els concerts educatius quan tenim sobreoferta vol dir que s'haurien d'haver eliminat les places que any rere any no s'ocupen perquè si no es pressiona sobre el sistema públic”, ha denunciat.

Per la seva banda, i en nom del Sindicat d'Estudiants, Borja Latorre ha defensat unificar la lluita i ha reclamat els recursos necessaris per atendre les demandes de la comunitat educativa, alhora que ha expressat solidaritat amb els docents. “Estudiants, professors i famílies sortirem als carrers per dir ‘Cambray, dimissió’ i continuar defensant una educació pública de qualitat, laica, feminista i en catal”, ha assegurat.

“Estem presentant mobilització en què famílies i estudiants s'han unit a les reivindicacions per una escola pública digna, és una advertència”, ha afegit Marta Minguella, de la CGT Ensenyament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article