Vuit de cada deu infermeres ha patit algun tipus d’agressió al llarg de la seva vida laboral

El 74% de les professionals consultades han estat agredides de forma verbal o física durant la pandèmia, segons una enquesta de SATSE


El 84% de les infermeres catalanes ha patit algun tipus d'agressió, física —empentes, retencions involuntàries, cops de puny...— o verbal —amenaces, vexacions, insults—, al llarg de la vida laboral per part de pacients o familiars, segons dades d'una enquesta del Sindicat d'Infermeria SATSE.

De les infermeres agredides, gairebé la meitat (el 46%) ho ha estat fins a cinc vegades; el 18%, en una única ocasió; el 17%, entre 6 i 10 ocasions i el 19%, en més de 10. Les agressions més freqüents són insults (81%) i amenaces (76%), seguides per les vexacions (32,5%). Un 16% ha patit agressions físiques.

El 77% de les enquestades pensen que l'ambient laboral en els centres sanitaris i sociosanitaris, així com la relació amb els pacients, ha empitjorat en els dos últims anys. De fet, el 74% de les professionals consultades ha estat agredida en els dos últims anys, marcats per la pandèmia de la Covid-19. L'enquesta s'ha realitzat a un total de 7.359 infermeres de totes les comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla, amb l'objectiu de fer una radiografia de la violència en l'àmbit sanitari.

Davant d'aquestes dades, el sindicat SATSE demana a les administracions i empreses sanitàries que actuïn “de manera conjunta, coordinada i eficaç” amb una llei estatal que lluiti contra el que, adverteix, és un “greu problema que afecta especialment el col·lectiu d'infermeres per la seva relació més estreta i pròxima amb el pacient i els seus familiars”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article