Concentració davant del Parlament per reclamar que el 25% del pressupost de Salut es destini a l’atenció primària

Els manifestants han denunciat la manca de recursos i el gran desgast que pateixen els professionals


Una vintena de persones de diferents entitats s'han concentrat aquest matí davant del Parlament de Catalunya per reclamar que el 25% del pressupost de Salut es destini a l'atenció primària. Els manifestants –d’entitats com Amnistia Internacional de Catalunya, FoCAP, Marea Blanca i Medicus Mundi Med– han fet coincidir la protesta amb la reunió de la Comissió de Salut.

Des de la FoCAP (Fòrum Català d’Atenció Primària), Blanca de Gispert ha declarat que l’actual pressupost de l’atenció primària —que és el 17% del de Salut—, és “insuficient”, i ha lamentat la manca de recursos i el desgast que pateixen alguns dels seus professionals. 

De Gispert, que també és metgessa de família, ha explicat que tot i que la situació d’abans de la pandèmia “ja era bastant precària”, amb l’arribada de la Covid-19 “ha empitjorat molt”. Entre altres aspectes, ha declarat que els professionals han assumit “moltes noves tasques”.

La sanitària també ha assegurat que “la part més important de resposta a la pandèmia ha recaigut sobre l’atenció primària” i, segons afirma, aquesta situació no ha estat acompanyada ni “d’un pressupost suficient” ni tampoc “de personal ni material suficient”.

A més, de Gispert ha avisat que els professionals de l’atenció primària es troben “molt desgastats”. En concret, han incrementat els casos d’estrès, frustració i salut mental, segons detalla. D’altra banda, ha lamentat que cada vegada n’hi ha més que es plantegen deixar la feina o treballar a l’estranger. De Gispert considera que aquest és un fet “molt preocupant tenint en compte que ja hi ha moltes dificultats per trobar professionals i que l’atenció primària està infradotada”.

Finalment, ha expressat la seva confiança en què rebran “una resposta positiva” per part dels partits polítics.

Més transparència

Un altre dels reclams dels assistents a la concentració ha estat una major transparència a l’hora de desglossar els pressupostos. En el manifest de la campanya, asseguren que el desglossament de les partides és “insuficient”.

L’exconsellera de Salut Alba Vergés ha intercanviat algunes paraules amb ells. Vergés ha expressat que “el pressupost va baixar amb les retallades”, però que “ho han intentat revertir”.

Durant l’acte, els manifestants han fet algunes proclames en defensa de la sanitat pública, com ara ‘La sanitat no es ven, es defensa’ i ‘No a la privatització’.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article