Educació recorrerà la interlocutòria del TSJC i diu que els centres no han de canviar els seus projectes lingüístics

Aragonès ha assegurat que el Govern “protegirà” els directors dels centres educatius


El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat aquest dilluns que el Govern recorrerà l’“aberrant” interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena l’execució de la sentència del 25% del castellà, i ha assegurat que els centres no han de fer “cap canvi” en els seus projectes lingüístics. Segons ha explicat el conseller, es presentarà un recurs de reposició en els pròxims cinc dies, que és el marge que té la Generalitat per presentar-lo, davant d’una interlocutòria que interpreten que “no té cap sentit pedagògic ni jurídic”.

El Departament considera que l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) “no està legitimada” per instar l’execució forçosa de la sentència, tal com ha acceptat el tribunal. A més, els serveis jurídics de la Generalitat que han analitzat la interlocutòria, ha afegit Cambray, consideren que el TSJC “se sobrepassa i s’extralimita en les seves funcions” i va més enllà d’allò que diu la sentència, ja que la interlocutòria no només diu que s’ha de complir sinó que també diu com i parla d’una instrucció.

A banda, Cambray ha destacat que dos dels cinc magistrats han fet un vot particular en la interlocutòria, si bé es tracta d’un vot que és concurrent amb el fons, però que discrepa en el fet d’admetre a qualsevol alumne com a part legitimada per demanar l’execució forçosa de la sentència. Posteriorment, fonts del Departament han explicat que en cas que sigui inadmès el recurs ho recorreran al Tribunal Suprem.

Missatge als centres

Cambray ha aprofitat l’atenció als mitjans de comunicació per enviar un missatge a les direccions dels centres i als mestres. “Han de seguir fent la seva feina, no han de canviar res”, ha dit. En aquest sentit, ha instat a continuar refermant el model d’escola catalana i els ha demanat “tranquil·litat” davant les notícies del TSJC. “El tribunal s’adreça al Departament”, ha precisat.

Crida al consens polític, social i pedagògic

El conseller ha remarcat que no hi ha prou català a les aules i per això ha reivindicat el pla d’impuls del català. “L’aprenentatge de llengües no va de percentatges, va de pedagogia”, ha defensat.

Per això, ha declarat que és “un moment important de país” i ha fet una crida al “màxim consens polític, social i pedagògic per defensar el català i el model d’escola catalana”. “Qualsevol iniciativa que refermi el model d’escola catalana, benvinguda sigui”, ha dit en relació amb la modificació de la Llei de Política Lingüística pendent al Parlament.

En paral·lel, Cambray ha reivindicat també el futur decret de desplegament de la llei d’educació i ha recordat que el consell lingüístic assessor està treballant en un informe que recollirà quines han de ser les bases del decret.

Aragonès demana màxima unitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la “màxima unitat” per “articular totes les eines per protegir el model lingüístic” de l’escola catalana. “Ara més que mai cal consens i sumar forces; un tribunal continua entestat a determinar com s’ha d’educar i com han d’aprendre els alumnes de les escoles catalanes”, ha remarcat en una piulada.

Aragonès també ha assegurat que el Govern “protegirà” els directors dels centres educatius “per defensar un model que s'ha demostrat pedagògicament eficaç i socialment integrador”. “Prou de judicialitzar l'educació”, ha demanat el president.

Vilalta creu que “és possible el consens”

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, veu la interlocutòria “un nou atac” contra la llengua i ha reiterat el missatge dels republicans: “El català no es toca, és peça fonamental i indispensable per a la cohesió social”. A parer seu, la nova llei de política lingüística és “un dels instruments” per afrontar “aquest nou embat judicial”. Després que Junts per Catalunya, un dels quatre signants del pacte, se'n desdís, Vilalta ha considerat que “és possible el consens, però és imprescindible no dilatar més l'acord”.

En paral·lel, Vilalta ha subratllat que el decret que el Govern “està enllestint” i que “ha de donar protecció” a les direccions dels centres educatius “és una altra de les eines” per defensar el model d’escola català, així com l’enquesta sobre la realitat sociolingüística als centres educatius, que “ha de servir per assegurar que el català es reforça”.

Finalment, Vilalta ha opinat que “cal allunyar els tribunals de l’escola”, i ha subratllat que els tants per cent són una “intromissió antipedagògica”. La republicana ha donat “tot el suport” al conseller d’Educació, Josep González-Cambray i al Govern “en aquest nou atac al català” i s’ha posat “al costat sempre” de les direccions dels centres educatius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article