L’actitud positiva i el contacte social, claus per afrontar la pandèmia al Segrià

Segons una enquesta de la UdL a gairebé 1.600 persones, en el marc del projecte IlerCOVID


L’actitud positiva i el contacte social han estat claus per afrontar la nova realitat derivada de la pandèmia, almenys al Segrià. Així ho assenyalen els resultats d’una enquesta anònima realitzada per investigadors de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL).

El qüestionari, que han respost unes 1.600 persones —de les quals un 77,3% dones— s’emmarca en l’estudi Educació per a la Salut: una eina formativa per la prevenció i el tractament de la Covid-19 del projecte IlerCOVID. Aquest qüestionari, juntament amb dues entrevistes grupals a Benavent de Segrià i Corbins, han servit per detectar les necessitats de salut i programar tallers educatius gratuïts als municipis de la comarca, que es desenvolupen fins al mes de juny.

L’estudi, elaborat per les investigadores Teresa Botigué, Judith Roca, Laia Selva i Carla Camí, assenyala que el 62,3% de les persones va escollir tenir una actitud positiva per encarar la pandèmia i un 58,9% va optar també pel manteniment del contacte social. Altres opcions triades van ser la conservació dels hàbits de vida saludables (49,7%) i la dosificació de la informació sobre el virus (49,6%). Respecte a aquest darrer punt, la principal font de notícies durant la pandèmia va ser la televisió, concretament els telenotícies o documentals, segons un 43% de les respostes. No obstant això, un 72% de les persones enquestades considera que la font més fiable és la dels professionals de la salut.

Quant a la salut mental, les emocions més percebudes durant la pandèmia han estat la incertesa, la tristesa i la por. Donat que aquestes s’han detectat en les respostes de la meitat dels participants, la gestió de les emocions és un tema que “s’aprofundirà” en tallers educatius, segons ha explicat la professora del departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, Teresa Botigué.

Repensant la Covid-19

L’activitat gratuïta Repensant la Covid-19: un aprenentatge i una vivència col·lectiva, d’una hora i mitja de durada, espera arribar a més de 500 persones. De moment, ja s’ha desenvolupat a 15 municipis: Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alpicat, Aitona, Artesa de Lleida, Aspa, Benavent de Segrià, Corbins, Maials Massalcoreig, Puigverd de Lleida, Seròs i Torrebesses.

L’agenda d’activitats s’anuncia setmanalment a les xarxes socials del projecte IlerCOVID. El contingut dels tallers educatius es basa en tres dinàmiques guiades: aprendre els passos de com rentar les mans per eliminar el virus i reduir contagis; desxifrar les veritats i els mites sobre aspectes relacionats amb l’alimentació, l’exercici físic o diferents malalties, entre d’altres; i la gestió de les emocions sorgides durant la pandèmia. Amb els qüestionaris recollits abans i després del taller a les persones participants, les investigadores podran avaluar l’impacte de la intervenció i concloure l’estudi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article