Govern i sindicats acorden l’oferta d’ocupació pública per reduir la temporalitat amb més de 46.800 places

Del total de places, 27.500 es convocaran per concurs de mèrits i 19.200 per concurs d’oposició


El Govern i els sindicats han acordat l'oferta d'ocupació pública per reduir la temporalitat amb més de 46.800 places en una reunió de la Mesa General de Negociació dels empleats públics de l'Administració de la Generalitat (MEPAG) aquest dilluns. La convocatòria busca reduir els alts índexs de temporalitat (35,5% del total) i situar-los per sota del 8% el 2024, tal com marquen els estàndards europeus després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del març del 2020, que obria la porta a sancionar els abusos de les administracions amb els interins. 

En aquest procediment no s’hi inclouen totes les places temporals de la Generalitat, ja que el total s’eleva fins a les 59.000, un diferencial de 12.200 que caldrà regularitzar mitjançant una oferta d’ocupació pública ordinària. Fonts sindicals apunten que aquest procediment s’ha de convocar abans de finals d’any.

De moment, l’oferta d’ocupació pública d’estabilització que han avalat Executiu i sindicats permetrà convocar un 79,3% de les places. Aquest acord aterra la Llei 20/21 sobre interins per reduir la temporalitat i aprovada, en part, gràcies als vots d’ERC al Congrés dels Diputats.

Més de 27.000 places per docents

Per sectors, el que tindrà més presència seran els funcionaris de cossos docents no universitaris i personal laboral del Departament d’Educació, amb 27.433 ofertes; seguit del personal d’administració i tècnic, amb 11.759; i del personal laboral al servei de l’Institut Català de la Salut (ICS), amb 7.636 places.

El Govern va presentar a principis d’abril el pla per estabilitzar fins a 59.000 llocs de treball per reduir la temporalitat fins al 8%, tal com estableixen les autoritats europees per dotar els estats amb els fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, davant el 35,5% actual. En aquell moment, es va proposar un concurs de mèrits per a 26.000 llocs de treball aproximadament i un concurs d’oposició per a 13.000 més.

En aquest mes, Govern i sindicats s’han trobat en una taula tècnica per polir els detalls de l’oferta. Finalment, el concurs de mèrits, que consisteix en la comprovació i qualificació de l’experiència dels candidats, serà per 27.500 places. Per accedir al procediment, la plaça ha d’haver estat ocupada des d’abans del 2016.

El concurs d’oposició, que combina proves que s’han de superar i valoració d’experiència, serà la via escollida per estabilitzar 19.200 llocs de treball. Per optar-hi caldrà tenir una feina temporal a l’administració des de gener de 2016 fins a desembre de 2017.

Un cop firmat aquest acord, la Generalitat haurà d’aprovar pròximament una oferta dels sectors de personal d’administració i tècnic i del personal funcionari i laboral del Departament d’Educació per un total de 39.000 places, mentre que l’Institut Català de Salut haurà d’aprovar, abans de l’1 de juny de 2022, la seva pròpia oferta d’ocupació pública d’estabilització de 7.600 places.

Dia “històric” pels sindicats

Els sindicats han qualificat la reunió d’“històrica” després d’anys de reivindicacions per reduir la temporalitat a les administracions i posar fi als abusos dels interins. “Durant el 2021 hem convocat tres vagues i hem fet les mobilitzacions més grans de l’Estat per tenir un concurs de mèrits. Sempre hem dit que era possible”, ha afirmat la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, a la sortida de la reunió.

“La llei 20/21 no és la que volíem perquè no reconeix totes les persones en frau de llei, però mai a la vida havíem tingut un procés d’estabilització mitjançant concurs de mèrits amb aquest nombre de places”, ha subratllat. La sindicalista ha afegit que aquest procés demostra que els processos d’estabilització firmats el 2017 no van servir per acabar amb el problema de la temporalitat a la funció pública.

Els sindicats també han reivindicat que la seva pressió ha aconseguit que s’incloguessin més docents dels que s’havia comptat inicialment. “És històric”, ha celebrat Manel Pulido, coordinador d’Àrea Pública de CCOO de Catalunya. “Funció Pública ha complert la llei per reduir la temporalitat per sota del 8%”, ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article