Denuncien la sobremedicalització sense justificació de les persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat alerta que més del 20% del col·lectiu pren psicotròpics sense diagnòstic psiquiàtric que en validi la prescripció


Dincat ha fet una crida al Govern de la Generalitat per advertir i posar fi a l'excessiva prescripció de fàrmacs a persones amb discapacitat intel·lectual, sense que hi hagi un diagnòstic que ho justifiqui. La federació fa referència a l'estudi POMONA-ESP, que conclou que més del 80% del col·lectiu pren medicació, amb una mitjana de 3,5 fàrmacs al dia, essent els antipsicòtics els més utilitzats.

La federació assegura que “aquestes xifres són molt elevades”, i més tenint en compte que més del 20% del col·lectiu prenen psicotròpics sense tenir un diagnòstic psiquiàtric que validi aquesta prescripció, ni compten amb l’assistència de cap xarxa especialitzada en salut mental i discapacitat intel·lectual.

“Aquesta pràctica és del tot preocupant i pot suposar riscos i efectes adversos que poden afectar l’esperança i la qualitat de vida de la persona medicada”, ha apuntat Carles Campuzano, director de Dincat, que ha afegit que, “a més de ser un problema sanitari, és també una pràctica que vulnera drets fonamentals com la llibertat i l’autonomia per decidir conforme als propis interessos i preferències”. “Cal apostar per altres estratègies terapèutiques més centrades en la persona i en les modificacions de l’entorn”, ha conclòs.

Per tot plegat, la federació ha fet arribar al Govern de la Generalitat i als membres de la comissió de Salut del Parlament una proposició de no llei sol·licitant reduir la sobremedicalització, identificar possibles incidències de prescripció, potenciar la revisió clínica del pla de medicació i eliminar les prescripcions psicofarmacològiques sense diagnòstics psiquiàtrics que les justifiquin, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article