Un algorisme detecta la infelicitat a les xarxes socials per millorar la salut mental

L’eina creada per investigadors de la UOC distingeix necessitats bàsiques a través del text i imatges compartits pels usuaris


Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han dissenyat un algorisme que detecta la infelicitat a les xarxes socials. Es tracta d’una eina que distingeix les necessitats bàsiques a través del text i les imatges que comparteixen els usuaris i que podria ajudar els psicòlegs a diagnosticar possibles trastorns mentals a través del que es publica a les plataformes.

L’equip investigador ha treballat durant dos anys en un model d’aprenentatge profund que identifica les cinc necessitats bàsiques descrites per William Glasser: supervivència, poder, llibertat, pertinença i diversió. Això es fa a través d’imatges, text, biografia i geolocalització. Els resultats s’han publicat a la revista IEEE Transactions on Affective Computing.

Els investigadors van analitzar 86 perfils d’Instagram, publicats en espanyol i en persa. Els experts van entrenar un algorisme perquè identifiqués el contingut de les imatges i classifiqués el contingut textual, assignant diferents etiquetes proposades per psicòlegs. Els resultats es van comparar amb una base de dades de més de 30.000 imatges, llegendes i comentaris.

Per exemple, si un ciclista puja una muntanya i al cim publica una ‘selfie’, està transmetent una imatge de poder. En canvi, si opta per una fotografia de grup es pot concloure que, a més de la diversió, la persona busca la manera de satisfer la seva necessitat de pertinença. Per altra banda, estudis anteriors apunten que els usuaris hispanoparlants són més propensos que els angloparlants a esmentar els problemes sobre les seves relacions.

Els autors creuen que la seva recerca pot ajudar a millorar les mesures preventives, des de la identificació del problema fins a la millora dels tractaments quan es diagnostica un trastorn de salut mental, identificar possibles incidències de prescripció, potenciar la revisió clínica del pla de medicació i eliminar les prescripcions psicofarmacològiques sense diagnòstics psiquiàtrics que les justifiquin, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article