Les 12 mesures per millorar el reconeixement professional i laboral de les infermeres

El COIB assegura que més de 1.300 infermeres han abandonat la professió durant la pandèmia


Coincidint amb el Dia Internacional de les Infermeres, que se celebra el 12 de maig, el Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha elaborat un manifest amb 12 propostes per augmentar el nombre d'infermeres, garantir unes condicions professionals dignes i aconseguir més autonomia i visibilitat.

El document denuncia que, a Catalunya, el nombre d’infermeres és insuficient per poder cobrir totes les necessitats dels centres assistencials i que aquestes professionals treballen en condicions precàries i amb sous inferiors als que els correspondrien per la seva formació. També recorda que la d’infermeria és una de les professions amb “més estrès emocional crònic” i que moltes professionals continuen optant per marxar a treballar a l’estranger o abandonen la professió.

Així, algunes de les propostes són que la retribució es correspongui amb la titulació de grau; que les dotacions d’infermeres s’adaptin a les necessitats reals de cada territori; que les millores de gestió permetin conciliar la vida laboral amb la personal i que s’adaptin les condicions laborals de les infermeres més grans de 60 anys; que la persona esdevingui realment el centre del sistema i que les infermeres estiguin representades en els òrgans de decisió, entre altres.

Més abandonaments i més trastorns de salut mental

Segons dades del COIB, la ràtio d’infermeres de Catalunya es manté en 6,2 per cada mil habitants, mentre que la de la demarcació de Barcelona —que té el 78% de totes les infermeres de Catalunya— és de 6,6. La mitjana europea, en canvi, se situa al voltant del 9,5 i països com Noruega tenen 18 infermeres per cada mil habitants.

El Col·legi també ha explicat que, des de principis de 2020, s’han donat de baixa voluntària del COIB 1.327 infermeres, i ha remarcat que aquestes xifres són molt superiors a les que es registraven abans de la pandèmia, que eren d’unes 400 anuals. Entre les causes de l’abandonament asseguren que hi ha l’alta precarietat laboral. I és que, segons un article publicat al Journal of Nursing management coordinat per la presidenta del COIB, Paola Galbany, quatre de cada deu infermeres catalanes treballava amb un contracte eventual abans de la pandèmia.

Amb les últimes dades del Col·legi també es fa evident que l’esgotament de la pandèmia ha passat factura a la salut del col·lectiu d’infermeres. El Programa Retorn del COIB, que s’adreça a col·legiades que tenen trastorns de salut mental o d’addiccions, ha fet 2.435 visites el 2021 i 2.812 el 2020. Per tant, durant la pandèmia ha atès 5.247 consultes, un 42% més que en els dos anys anteriors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article