Barcelona compartirà l’energia d’11 pèrgoles fotovoltaiques amb ciutadania i comerços

Les instal·lacions donaran servei inicialment a un miler de famílies, part de les quals en situació de vulnerabilitat


Barcelona compartirà l’energia de les pèrgoles fotovoltaiques situades a l’espai públic amb la ciutadania i els comerços. Es tracta d’una prova pilot que es farà a partir d’11 instal·lacions ubicades en diferents punts de la ciutat que permetran donar servei de forma inicial a un miler de famílies, part de les quals en situació de vulnerabilitat.

Tal com ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’ajuntament, Eloi Badia, la connexió permetrà “un estalvi del 25% en la seva factura anual”. D’altra banda, i de cara al futur, es preveu que la mesura pugui ajudar unes 3.000 unitats familiars, amb l’objectiu també d’impulsar les energies renovables.

Badia ha subratllat que el revulsiu ha estat l’actual augment de preus energètics, que han fet pujar notablement les factures de les llars. En aquest sentit, el regidor ha assegurat que el consistori aposta per accelerar la transició energètica a la ciutat. “No només afecta els veïns, sinó a tots els sectors econòmics”, ha afirmat. Un aprofitament energètic que es farà en règim d’autoconsum en aquestes noves “comunitats energètiques”.

Per accedir a l’energia de les pèrgoles, caldrà que les famílies siguin titulars d’un contracte de subministrament elèctric —en baixa tensió— i que el comptador estigui ubicat en un radi de 500 metres d’una de les instal·lacions. Es preveu, doncs, que en un període de dos a tres mesos es pugui començar a facilitar el subministrament.

Rebaixa del 25% en les factures anuals

El projecte s’iniciarà a la pèrgola generadora, ubicada a la Ronda de Dalt, situada al costat de l’Hospital de la Vall d’Hebron. En aquest punt, per exemple, els panells podrien abastir unes 40 unitats familiars que es troben als entorns. A cada una d’elles se li compartiria uns 500 watts d’energia solar. Tot plegat pot suposar una rebaixa del 25% en les seves factures anuals, que serien uns 200 euros aproximadament.

D’altra banda, l’ajuntament ha explicat que es començarà a informar la ciutadania aviat perquè puguin accedir a l’energia gratuïta durant com a mínim un any, després del qual es revisaria de nou la petició. “Anirem fent un seguiment, però la idea és que es pugui consolidar”, ha apuntat el regidor. Fins ara, l’energia generada es feia servir per consum instantani —com és el cas de la il·luminació, les estacions de bicing o diversos equipaments—, i l’energia que sobrava, es venia.

Una vegada concretades totes les unitats familiars interessades, el consistori ha anunciat que s’aplicaran uns “criteris de vulnerabilitat”, que segons Badia dependran també de la quantitat de gent que s’acabi sumant al projecte. “En els casos que hi hagi més potencial de demanda, farem un sorteig, per ordre d’inscripció, però també reservarem llocs per aquelles famílies a qui serà una ajuda d’allò més important”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article