Jornades Gatzara, l’espai per reflexionar sobre interculturalitat arabocatalana i cohesió social

Impulsades per la Fundació Bayt al-Thaqafa, entre el 17 i el 21 de maig Barcelona acull propostes per enfortir la diversitat


Aquesta setmana tindran lloc a Barcelona les II Jornades Gatzara, una iniciativa impulsada per la Fundació Bayt al-Thaqafa en xarxa amb més de 20 entitats, equipaments i projectes culturals de la ciutat que tenen l’objectiu de crear un punt de trobada i de reconeixement entre les diverses cultures arabomusulmanes i la catalana.

Des de dimarts 17 i fins dissabte 21 de maig, un complet programa replet de diverses activitats culturals promouran la sensibilització i reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i la cohesió social i la diversitat.

L’acte inaugural que donarà el tret de sortida a les jornades tindrà lloc aquest dimarts a les 19 hores a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), amb un espai de reflexió sobre islamofòbia. Durant l’acte es presentarà el marc teòric ‘Islamofòbia a Catalunya, un repte per la convivència’, escrit per Moussa Bourekba, investigador del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). Participarà en una taula rodona amb Oumaya Amghar, representant de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans de Comunicació i investigadora de l’IEMED i  Salwa L. Gharbi, política, feminista i activista social, exdirectora de Departament de drets humans i diversitat cultural del Centre UNESCO de Catalunya i exdiputada del Parlament de Catalunya.

La resta de la setmana s’han organitzat diferents activitats que fomenten la interculturalitat arabocatalana. L’Església de Sant Pau del Camp acollirà dimecres 18 (19 hores) una sessió sobre sufisme i espiritualitat dinamitzada per l’Associació Adalil, i la psicòloga humanista Roser Tordera, que acabarà amb una meditació compartida amenitzada amb el grup de cant sama’a, Al-Wasl.

El dijous 19 trindrà lloc un cinefòrum als Cinemes Girona, a les 19 hores, amb la pel·lícula ‘Mothers’, que comptarà amb la intervenció de Salima Jirari, distribuïdora DocsBarcelona i consultora especialitzada en diversitat, Salwa L. Gharbi, política i activitsa i Oscar Rosselló, membre de l’Associació Amics i Infants del Marroc.

La música serà protagonista el divendres, amb un taller de rap dinamitzat per Elane, tallerista de Versembrant, i Yacine Belahcene, músic i productor musical, que tindrà lloc a l’Espai Mallorca a les 18 hores.

També es podrà gaudir d’un tastet de la millor gastronomia àrab. Dissabte 21, a les 12 hores, l’Espai Terra Veritas organitza un taller de dolços, amb la intervenció de l’escriptor i gastrònom Pius Alibek, i dinamitzat pels joves de l’Escola Restaurant El Repartidor-Llindar Tragaluz. A la tarda, s’han organitzat dues rutes àrabs pels carrers de Barcelona, creades amb CultRuta, i que començaran a les 17 i 18 hores.

D’altra banda, i fins a finals de juny, es podrà gaudir de les activitats paral·leles Gatzara OFF, en les quals desenes d’equipaments i projectes de Barcelona programen diverses activitats que mostren tot el que compateix les cultures àrabs i la catalana. En destaquen els Enigmàrius diaris de Màrius Serra a les seves xarxes socials amb paraules d’origen àrab, i la programació de tallers i clubs de lectura en diversos centres cívics i biblioteques de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article