La consulta transgènere de Lleida atén 161 persones en dos anys i mig de funcionament

Un 60% dels atesos a Trànsit.Lleida eren menors de 18 anys i principalment s’ha orientat i donat suport


La consulta adreçada a persones transgènere Trànsit.Lleida ha atès durant dos anys i mig de funcionament un total de 161 persones de les quals un 60%, aproximadament, són menors de 18 anys. Principalment, els contactes s'han orientat a la cerca d'informació i suport, tant per a iniciar un procés de transició de gènere (sovint amb hormones, però no sempre), com per als tràmits de canvi de sexe als documents.

La consulta va obrir per primer cop a Lleida el setembre de 2019 i actualment està ubicada al mòdul exterior 1 del CAP Rambla Ferran. L’equip que se n’ocupa està format per una metgessa i una infermera amb el suport d’un treballador social i una administrativa així com una psicòloga d’adults.

Trànsit.Lleida obre tots els dimecres, en horari de matí o tarda, i ofereix visites presencials i telemàtiques. “La teleconsulta ha estat fonamental i ens ha permès no parar durant la pandèmia”, ha explicat Mari Cruz Sanz, metgessa de família responsable de l’equip Trànsit. Destaca la bona acollida que ha tingut aquesta consulta a Ponent. “El nombre de visites va augmentant dia a dia. La gent agraeix l’existència d’aquest servei a Lleida”, afirma.

A Trànsit.Lleida s’ofereix una atenció integral no patologitzadora a les persones usuàries, des d’una vessant biopsicosocial: donant informació, suport emocional, acompanyament i orientació social. També es fa seguiment analític, en el cas d’optar per fer un tractament hormonal, i s’elaboren informes mèdics i psicològics que en aquests moments encara exigeix la llei, a fi de gestionar el canvi de nom i sexe en els documents identificatius.

En cas de ser necessari un tractament quirúrgic, es deriva la persona a Trànsit.Bcn, que gestiona el contacte amb els hospitals de referència en intervencions de reassignació de sexe. Segons Sanz, però, no totes les persones ateses volen operar-se.

L’equip Trànsit.Lleida, a banda de les visites, també gestiona sessions de formació a centres educatius, a centres d’atenció primària i hospitals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article