Les agressions físiques al col·lectiu LGTBIQ+ han augmentat un 70% el 2022

L’OCH ha registrat prop d’un centenar d’incidències LGTBIfòbiques, la majoria a la via pública i a les xarxes socials


L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat un total de 86 incidències en el primer quadrimestre del 2022 a Catalunya, un 50,9% més que en el mateix període de l’any 2021, quan se’n van registrar 57. Els àmbits més freqüents han sigut la via pública, seguida d’internet i les xarxes socials (21,4% en els dos casos). Pel que fa al tipus de discriminació més registrada, les principals han estat les mostres d’odi i exaltació (22,6%) cap al col·lectiu, però també les agressions físiques (20,2%), que augmenten un 70% respecte al 2021. En aquest sentit, l’OCH alerta d’una proliferació dels discursos d’odi, exigint la necessitat de “blindar les normatives ja existents” que garanteixen els drets adquirits del col·lectiu.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia —el 17 de maig— l’observatori ha fet un balanç dels primers quatre mesos de l’any i ha constatat que el col·lectiu gai ha estat el que més incidències ha patit el 2022, un 41,7% del total. En segon lloc se situa el col·lectiu trans, amb un 34,5%, mentre que, a diferència de l’any anterior que no n’hi va haver cap, s’han registrat dues incidències de persones bisexuals.

Pel que fa al tipus de discriminació més registrat és aquell referent a les mostres d’odi i exaltació cap al col·lectiu (22,6%). Les segueixen de ben a prop les agressions físiques (20,2%), que enguany han augmentat un 70% respecte a les dades del mateix període de l’any anterior, per sobre de les agressions verbals (16,7%).

D’altra banda, Barcelona ha sigut la demarcació que més incidències ha registrat aquests primers mesos de 2022 (63,1%) amb 54 casos, 35 dels quals han tingut lloc a la capital catalana. S’han registrat vuit incidències a la demarcació de Girona (9,5%), una a Lleida (1,2%) i una a Tarragona (1,2%).

Disposar de més marcs normatius

A més de demanar la preservació dels marcs ja existents, l’OCH subratlla la necessitat de promoure l’aprovació de nous marcs normatius que “persegueixin la igualtat de drets i la fi de l’LGTBIfòbia”, com per exemple, l’aprovació de la Llei estatal trans.

També anima a la ciutadania a “denunciar i fer visibles” les discriminacions i violències en els diferents àmbits de la seva vida. “Els discursos d’odi presents en la nostra societat han de ser abordats des d’un caire pedagògic i establir narratives que marquin l’agenda política i pública”, subratlla.

De fet, segons l’OCH, un dels principals perills passa per “normalitzar aquesta classe de discursos”, una manera de fer política que ha estat assumida per forces polítiques que fins fa poc “no s’haurien atrevit a fer gala d’aquesta demagògia”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article