‘Com construir Barris Violetes?’: les veïnes prioritzen el benestar

La CONFAVC organitza les primeres jornades veïnals feministes els dies 20 i 21 de maig a la Ciba de Santa Coloma de Gramenet


Com construir barris on les veïnes tinguin una vida amb igualtat de condicions que els veïns? On les cures es socialitzin i les veïnes no estiguin exposades a vulnerabilitat de pobresa? On la vida humana i la sostenibilitat de l’entorn siguin eixos centrals de l'organització de les ciutats i dels barris? Aquests seran alguns dels punts claus de les jornades que  la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha organitzat  per aquest divendres i dissabte 20 i 21 de maig a l’emblemàtic equipament feminista de La Ciba de Santa Coloma de Gramenet. 

Sota el lema “Com construir #Barrisvioletes?”, l’objectiu de les jornades és poder desplegar als barris actuacions per a construir col·lectivament veïnatges on la perspectiva de gènere i el benestar de les veïnes sigui una prioritat.

La jornada arrencarà a les 17 hores amb unes paraules de benvinguda de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, de la batllessa, de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, a més de les de Josepa Farreny i Justribó, vici-presidenta segona de la Junta de la CONFAVC .

Posteriorment seguirà amb una taula rodona on quatre ponents exposaran la seva expertesa i reflexions entorn de la pregunta “Com construir barris violetes? des de diferents mirades: el de l'economia social i feminista – Elba Mancilla -; des dels feminismes descolonials – Sara Cuentas i Ramírez- des de la incidència de com està afectant la pobresa a les dones -Maria José González López- i des de les aportacions dels ecofeminismes, amb Blanca Bayas i Fernández.

La jornada del 21 de maig està reservada a explicar una suma de set bones experiències que han empoderat a les veïnes– de Valladolid, Badalona, Barcelona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet -, i a desplegar un taller participatiu sobre identificar els “punts calents” de les preocupacions veïnals de les dones en els barris i en el moviment veïnal.

Aquestes primeres “jornades violetes” de la CONFAVC , que han rebut el suport de La Ciba i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, han estat dissenyades i promogudes per un grup estable de treball d’activistes veïnals que des de fa dos anys es reuneixen mensualment per a desplegar polítiques de gènere i feministes als barris, una prioritat de l’actual Junta Directiva escollida el 2020 i que s'ha palesat també en el desplegament del projecte #BarrisVioletes.

L’agenda feminista als barris

#BarrisVioletes és un projecte comunitari que ha arrencat enguany per a treballar alguns temes centrals de l'agenda dels feminismes actuals, tals com l’urbanisme amb perspectiva de gènere, la socialització de les cures i la participació de les dones en la vida associativa i del moviment veïnal. En el desplegament d'aquest programa es preveu que es facin propostes de millora dels barris i ciutats des de grups estables creats a les entitats veïnals – poden ser mixtes però sempre liderats per a dones- i es vehiculin a les administracions competents perquè es tradueixin en actuacions i polítiques públiques.

#BarrisVioletes s’està desplegant a 19 entitats veïnals de 8 municipis de Catalunya: Badalona, Mataró, Arenys de Mar, Terrassa, Sabadell, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida i ha rebut el suport del Ministeri d'Assumptes Socials i Agenda 2030.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article