La Conselleria d’Igualtat i Feminismes ofereix microcursos online de diversitat a les empreses

Cada curs és un qüestionari amb més de 50 preguntes que es resol en una hora


La Conselleria d'Igualtat i Feminismes ha presentat aquest dimarts dos microcursos online que ofereix a les empreses de Catalunya per formar als seus treballadors en la diversitat. Cada curs és un qüestionari amb preguntes que proposen situacions reals i les possibles respostes que s'hi poden donar. 

En els cursos s’expliquen conceptes com el gènere o les discriminacions i també mesures concretes per viure la diversitat a l’empresa. “No ens podem permetre que hi hagi discriminacions a l’àmbit on més hores del dia passem”, ha dit la consellera Tània Verge a la presentació. Tot i que el departament ofereix el curs a les empreses, també es pot fer a nivell individual a través de la pàgina web habilitada

Aprofitant el dia mundial de lluita contra les violències per LGBT-fòbia, el departament ha presentat dos microcursos de diversitat per a empreses dissenyats per la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ de la Generalitat, per tal de sensibilitzar l’entorn laboral sobre la identitat de gènere i l’orientació sexual.

Verge ha celebrat l’arribada d’aquestes formacions: “La pregunta no és per què es reprodueix la violència contra el col·lectiu LGBTI. La pregunta és de quines eines ens dotem per fer-hi front. I nosaltres tenim clar que la formació és una d’elles”. Així, Verge ha explicat que abans d’oferir els cursos a empreses privades, els han realitzat ja 30.000 treballadors públics de Catalunya.La cap del departament ha posat l’accent en què l’àmbit laboral és aquell on tothom hi passa més hores del dia i que per això cal que sigui un espai on es respecti la diversitat.

Per argumentar la implementació dels cursos, ha citat un estudi de 2019 de la Universitat Complutense de Madrid segons el qual més del 60% del col·lectiu LGTBI oculta la seva identitat sexual o la seva orientació sexual a la feina. “És una qüestió de justícia social. Però també és una cosa que millorarà l’eficiència de les empreses. Perquè quan se’ns respecta i estem a gust, treballem millor”, ha clos la seva intervenció.

Dos cursos i 130 preguntes

Després de Verge, ha estat Emma Gumbert, vicepresidenta de PIMEC, qui ha intervingut per explicar que l’oferiment dels cursos a les empreses correrà, en part, a càrrec seu. “El nostre objectiu és que en els àmbits de responsabilitat s’entengui la diversitat com un valor empresarial”, ha senyalat.

I tot seguit ha estat el torn de la creadora dels cursos, Maria Giralt, qui ha intervingut a l’acte per fer una explicació dels mateixos.

Els cursos es fan per internet. S’hi accedeix a través de la pàgina web formaciodiversitat.cat. Després d’un registre, s’ha de seleccionar quin curs es vol fer.

El primer curs fa una primera aproximació al concepte del gènere, la identitat sexual i les possibles discriminacions que poden comportar. I el segon curs té blocs més específics i més orientats al món de l’empresa com “Desenvolupa una estratègia de gestió de la diversitat a l’empresa” o “Confusió de la gestió de la diversitat amb l’activisme”.

Els dos són qüestionaris. El primer té 60 preguntes i el segon en té 70. Per cada pregunta correcta, un comptador afegeix 10 punts a la puntuació. De fet, les empreses poden fer que cada un dels seus treballadors vegi les puntuacions dels altres per animar-los a competir entre ells.

Un exemple de pregunta és el següent: “Quina d’aquestes dues frases et sembla que és més respectuosa amb els drets de les persones LGBTI? A) Jo sóc molt tolerant amb les persones homosexuals. De fet, tinc molts amics gais. A mi no m’importa el que faci cadascú a casa seva mentre no m’ho expliquin. B) Jo no estic d’acord amb que les persones homosexuals es puguin casar, em resulta difícil conciliar-ho amb les meves idees. Però al meu equip respecto a totes les persones per igual i totes són benvingudes i tractades de la mateixa manera”.

En aquest cas, segons el curs del departament, la resposta correcta seria la segona. Giralt ha acabat el seu torn de paraula reivindicant que aquests cursos són pioners al món. “Això no existeix enlloc més. Som el primer país a fer una cosa així”, ha manifestat.

Una prova pilot

L’acte ha acabat amb l’exemple de la primer prova pilot dels microcursos. Just avui l’empresa KaveHome, que es dedica a la venda de productes de jardineria i de la llar, ha provat les formacions.

La seva cap de recursos humans, Georgina Martí, ha explicat que han començat proposant els cursos al departament de lideratge però que donada la satisfacció que ha produït als treballadors i a la casa ho estendran a tots els treballadors, més de 400.

Formació a la DGAIA

D’altra banda, el Departament ha informat que fins ara s’han format 640 directors i educadors de centres i recursos de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), professionals tècnics de DGAIA i dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) per garantir els drets del infants i joves del col·lectiu LGBTI+ i detectar i prevenir les discriminacions.

L’any 2021 es van formar 340 professionals i en el que va de 2022 se’n han format 300. Es preveu que de setembre a desembre se’n formaran 500 més, per la qual cosa es preveu acabar l’any amb 1.140 professionals formats entre el 2021 i el 2022. El Departament de Drets Socials preveu replicar aquesta formació per poder arribar als 5.000 professionals dels 500 recursos de la DGAIA.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article