Barcelona invertirà 18 milions d’euros per fer créixer les àrees de jocs infantils

Es faran nou superàrees, 34 àrees accessibles i 13 jocs d’aigua per refrescar-se


L’Ajuntament de Barcelona invertirà més de 18 milions d’euros per a noves àrees de jocs infantils a la ciutat. Fins el 2024, es preveu instal·lar nou superàrees de joc més per arribar a un total de 14 distribuïdes per tot el territori, el triple que ara. Del 2018 al 2024, l’Ajuntament haurà creat de nou o renovat un total de 229 àrees de joc per oferir més i millors espais on passar-ho bé i fer activitat física a l’aire lliure.

També l’any 2024, la ciutat haurà passat de les 21 àrees de joc totalment accessibles actuals a 55, i deu de les noves s’hauran definit a través d’un concurs públic que s’acaba de posar en marxa. L’estiu de 2024 hi haurà 14 jocs d’aigua perquè els infants puguin refrescar-se i refugiar-se de la calor mentre juguen.

El Govern municipal segueix desplegant l’estratègia ‘Barcelona dona molt de joc’, engegada el 2018 a partir d’una mesura de govern que esdevenia un full de ruta per situar el joc i l’activitat física a l’aire lliure entre les polítiques essencials. Com a resultat, es va elaborar el pla del joc a l’espai públic, un paquet d’accions amb horitzó 2030 per passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. I s’ha sumat a altres projectes com Protegim les escoles, que també han millorat les condicions de l’espai públic on fan vida els infants i les famílies, o el projecte Juguem a les places, amb dinamitzacions de joc a 30 places de la ciutat, entre altres. El pla és el resultat d’un procés transversal i participat de més de 400 professionals, entitats i ciutadania, que inclou els infants.

En el marc d’aquesta estratègia, s’han tirat endavant actuacions per disposar de zones específiques de joc més diverses, creatives, accessibles i inclusives, i s’han creat les anomenades superàrees de joc o jocs singulars. Es tracta, sobretot, de trencar barreres perquè el joc desbordi els entorns de les àrees i vagi més enllà, posant l’urbanisme a disposició dels més petits.

El triple de superàrees de joc

Una novetat important del pla ha estat la introducció de les anomenades superàrees de joc o jocs singulars i atractius que ofereixen diferents possibilitats de joc i d’exploració per als infants. Són àrees de grans dimensions, de més de 600 metres quadrats, amb un element de joc, repte o quantitat d’activitat lúdiques que no es troben a cap altre lloc de la ciutat i que s’ubiquen en espais públics que conviden a passar-hi el dia. Avui dia ja se n’ha instal·lat cinc: el del parc de les Glòries, a Sant Martí; el del parc d’Antoni Santiburcio i el pop del parc de la Pegaso, a Sant Andreu; el de la balena del Parc Central de Nou Barris i l’oreneta dels Jardins de la Indústria, a l’Eixample. Aquestes àrees han tingut una molt bona rebuda per part dels infants i les famílies: són les més ben valorades de tota la ciutat i el 17% de visitants no són del barri, cosa que vol dir que exerceixen de pol d’atracció a les famílies de tot el territori.

Davant d’això, el Govern municipal en preveu fer nou més en els propers dos anys en emplaçaments distribuïts per tot el territori per tal de tenir-ne més del doble que ara i arribar a les 14 superàrees de joc. El gener que ve ja n’hauran instal·lat tres. Les Torres d’Alfons el Magnànim, al carrer del mateix nom del barri del Besòs i el Maresme, tindrà l’element de joc més alt de la ciutat, dues torres de 4,5 i 5 metres d’alçada d’on surten uns tobogans en espiral. L’àrea tindrà 600 metres quadrats i elements de joc únics a la ciutat, com un gronxador col·laboratiu de corda. La platgeta del Poblenou, al Parc del Poblenou, tindrà 800 metres quadrats i reproduirà un paisatge dunar de cautxú, amb tobogans, muntanyetes per escalar i el conjunt de gronxadors més gran de la ciutat. La Constel·lació Barceloneta, al Parc de la Barceloneta tindrà més de 1.000 metres quadrats d’oportunitats lúdiques amb una constel·lació de jocs enmig dels arbres. Inclourà hamaques, un gran sorral amb diferents nivells, un laberint i tot un seguit de meteorits que semblen caiguts del cel.

Al llarg del 2023 s’aniran executant, en paral·lel a les obres dels parcs de què formaran part, quatre superàrees més. Al Parc del Canòdrom, al Congrés i als Indians de Sant Andreu, s’oferirà un element singular fet d’una xarxa plena d’activitats lúdiques per jugar per sobre i per sota. Al Parc de la Colònia Castells, a les Corts, hi haurà elements escalables i gronxadors. Al Parc de Can Batlló, a Sants-Montjuïc, hi haurà un gran tobogan que baixarà al voltant d’una columna central i diversos gronxadors aprofitant les estructures que es mantenen d’una antiga nau del recinte. I al Parc Central de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc, hi haurà, dispersos en tota la superfície del parc, gronxadors, una tirolina i diferents elements de fusta que senyalitzaran el recorregut que definirà una anella perimetral per a curses.

Per al 2024 hi ha projectades la del parc de les Glòries i la dels Jardins de Màlaga, a Sants. Totes dues seran totalment accessibles, i la dels Jardins de Màlaga esdevindrà l’àrea de joc més gran de tota la ciutat.

Nous espais per refrescar-se jugant

D'altra banda, i per prevenir els infants de les onades de calor i les altes temperatures de l’estiu, l’Ajuntament impulsarà la creació de nous espais amb jocs d’aigua per refrescar-se. L’estiu de 2020 ja se’n va obrir una com a prova pilot a la plaça interior que hi ha al costat del carrer de Juan Ramón Jiménez, al barri de Canyelles de Nou Barris. Està adreçada a infants de més de cinc anys, disposa d’una font amb brolladors aeris que utilitzen aigua potable no recirculada i funciona de juny a setembre. La idea és replicar el model a 13 llocs més i arribar als 14 en total. Actualment, s’estan redactant els projectes executius per instal·lar-ne a diversos punts. L’estiu del 2023 ja estaran en marxa els jocs d’aigua als Jardins del Baix Guinardó, fruit dels pressupostos participatius, i el de 2024 n’hi haurà al Bon Pastor, al parc del Canòdrom de Sant Andreu, al parc de les Glòries, a Can Batlló i a vuit emplaçaments més que s’acabaran de concretar en el marc del Pla de Barris.

Accessibilitat a les àrees de joc

Entre els objectius principals del pla hi ha incrementar les oportunitats de joc de les persones amb diversitat funcional i amb discapacitat, augmentant el joc inclusiu i l’accessibilitat a les àrees de joc. En una àrea de joc totalment accessible, tots els infants han de poder sentir l’experiència lúdica que s’ofereixi, i tota l’activitat és accessible. Actualment, de les 906 àrees de joc de la ciutat n’hi ha 21 de totalment accessibles. El consistori creu que cal créixer en aquest àmbit per atendre les necessitats de tothom i per aconseguir que el 2030 cada barri en tingui com a mínim una.

Per avançar en aquests objectius, amb les renovacions d’àrees de joc que es duran a terme, l’any que ve s’haurà arribat a les 45 àrees de joc accessibles executades o en obres. És, per tant, el doble que les que hi ha actualment. I quatre d’aquest paquet hauran sorgit dels pressupostos participatius: la del passeig de Sant Joan, la de la plaça de les Caramelles, la dels Jardins de Montserrat Roig i la dels Jardins de Massana. A més, l’Ajuntament ha convocat un concurs de projectes per crear 10 noves àrees de joc totalment accessibles que s’executaran el 2024.

Per tant, el 2024 la ciutat assolirà la xifra de 55 àrees de joc totalment accessibles. I la seva distribució territorial farà possible que el 90% de la població tingui una àrea amb totes les activitats lúdiques accessibles a 800 metres de casa seva, és a dir, a entre 10 i 15 minuts de distància a peu.

Per proporcionar la màxima informació i fer que tots aquests avenços siguin coneguts pels barcelonins i barcelonines, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou web específic. S’hi poden consultar totes les novetats vinculades al Pla del joc a l’espai públic, i també les 27 àrees de joc més destacades de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article