Més d’un centenar de centres de formació d’adults denuncien “discriminació” en la preinscripció a l’FP de grau mitjà

Critiquen que s’hagi reservat un termini als alumnes de continuïtat d’ESO i que els majors d’edat hagin d’esperar


Més d’un centenar de centres de formació d’adults han denunciat aquest dijous “discriminació” en el procés de preinscripció per als cicles formatius de grau mitjà.

Enguany, el Departament va establir un calendari diferenciat, reservant un primer període per als alumnes de continuïtat de 4t d’ESO. Els centres d’adults han criticat que això ha deixat fora els alumnes que obtenen el graduat d’ESO a les escoles d’adults, ja que són majors d’edats i per a ells està reservat el segon període. Els centres han impulsat un manifest, on critiquen que aquest procediment elimina pràcticament qualsevol possibilitat que els alumnes d’un escola d’adults obtinguin plaça en els cicles més demandats.

El text, que dirigeixen al conseller Josep Gonzàlez-Cambray, defensa que els alumnes que obtenen el graduat d’ESO a les escoles d’adults estan en la mateixa situació de continuïtat d’escolarització que els que fan 4t d’ESO. Asseguren que fins ara el departament sempre els havia tractat així i atribueixen el canvi al “desconeixement” de la Conselleria.

Els centres recorden que el graduat és equivalent al títol d’ESO, que molts dels alumnes que l’obtenen no es van graduar als instituts i que, per tant, estan “recuperant” alumnes que estaven fora del sistema. També plantegen que cada cop més alumnes que obtenen el graduat són menors d’edat, procedents d’altres països, que a vegades han passat un temps per un institut, sense graduar o que no s’hi han pogut matricular i els deriven a les escoles d’adults.

D’altra banda, apunten que una situació similar viuen els alumnes que han fet el curs específic d’accés al cicles de grau mitjà, ja que després d’haver pagat la matrícula es troben que han de fer la preinscripció en el segon termini si són majors de 18 anys. Segons afirmen, s’està vulnerant el dret a l’accés universal a l’FP de les persones majors d’edat.

Al manifest, asseguren que des del departament se’ls ha recomanat que acompanyin els alumnes cap a altres ensenyaments afins perquè són majoritàriament persones majors d’edat que ja han tingut contacte amb el món laboral.

Critiquen també que el canvi en el calendari de preinscripció s’anunciés amb el curs ja començat i “sense gairebé avisar”. El manifest compta amb el suport dels sindicats USTEC, CGT, Intersindical-CSC, ASPEPC-SPS, CCOO, UGT i USOC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article