El Parlament de Catalunya inicia la tramitació de la Llei del tercer sector social

La proposta presentada per la Taula del Tercer Sector i La Confederació compta amb el suport de la majoria de grups parlamentaris


La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i La Confederació han registrat aquest dimarts al Parlament de Catalunya la proposta de llei del tercer sector. El text busca dotar de reconeixement i seguretat jurídica a la feina que fan les entitats socials, així com establir els mecanismes de col·laboració del tercer sector amb l’administració pública i el sector privat. La tramitació de la proposta compta, en principi, amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Vox. 

Es tracta d’un text format per quatre capítols i 19 articles en total, on es regulen qüestions com la definició i els principis rectors de les entitats socials i la regulació del ‘Pla d’impuls i promoció del Tercer Sector’. Un dels aspectes principals de la normativa és la proposta de creació d’una Mesa de Diàleg del Tercer Sector, així com la participació de les entitats en altres òrgans col·legiats. D’aquesta manera, les entitats volen assegurar-se la participació “tant en el disseny com en l’execució de les polítiques públiques”, com ha assenyalat la presidenta de La Confederació, Helena Fontanet. 

Un altre dels aspectes centrals de la proposta de llei és la definició dels mecanismes de col·laboració entre el tercer sector i l’administració pública i el sector privat. En aquest apartat es contemplen els instruments no contractuals, com la concertació, com a preferents; tot i que també s’estableix, de forma complementària i per al desenvolupament d’activitats socials d’interès general, l’adopció d’altres instruments, com els convenis, els acords marc o les subvencions.

No obstant això, Fontanet ha deixat clar que la llei del tercer sector “no pretén ni és cap instrument regulador del finançament”, sinó que el que busca és “dotar de més estabilitat a les entitats”. En aquest sentit, la presidenta de La Confederació ha explicat que s’ha modificat el text original treballat amb totes les entitats socials per eliminar elements que fan referència a aspectes que s’haurien de regular a través de la llei d’acció concertada, tot i que esperen poder tornar a incorporar-los durant el debat parlamentari. Segons Fontanet, això s’ha fet amb l’objectiu de “trobar el major consens” amb els diversos grups polítics i “per iniciar el tràmit el més ràpid possible”. 

La proposta es tramitarà a través del procediment legislatiu ordinari, però, tot i això, les entitats socials esperen que el debat parlamentari sigui àgil, que s’aprovi i que el Govern faci efectiva la norma tan aviat com es pugui. “Esperem que no quedi en paper mullat. Volem que sigui una llei útil, que millori el dia a dia de les entitats i que tingui un impacte directe i positiu en les persones en situació de vulnerabilitat”, ha apuntat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina; qui a més ha subratllat que “cal passar d’un reconeixement implícit a un reconeixement garantit per dret”. 

Disposar d’un marc jurídic propi

La proposta de llei és fruit del treball previ entre totes les entitats representades per la Taula del Tercer Sector i La Confederació, les quals van redactar un text base que després han negociat amb els diversos grups parlamentaris per tal de garantir la seva tramitació. Les entitats socials consideren imprescindible establir un marc jurídic propi, ja que el fet de no disposar d’una normativa específica els hi comporta dificultats a l’hora de portar a terme las seves activitats d’acció social. 

“Catalunya no pot quedar enrere respecte a altres comunitats. Malgrat comptar amb una històrica tradició associativa, de les més potents i riques de l’Estat, les entitats socials catalanes no disposen d’un marc legal propi com sí tenen altres territoris com el País Basc, Extremadura, les Illes Balears, Castella la Manxa o Castella i Lleó”, ha manifestat Alsina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article