Les Jornades Gatzara reuneixen més de 300 persones a Barcelona

Amb la clausura de l’esdeveniment, comencen les #GatzaraOFF, un seguit d’activitats organitzades en paral·lel amb equipaments i projectes culturals


Més de 300 persones han pogut gaudir de les Jornades Gatzara, un esdeveniment impulsat per la Fundació Bayt al-Thaqafa i que, del 17 al 21 de maig, ha omplert Barcelona amb diverses activitats culturals amb l’objectiu de Promoure la reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i la cohesió social.

“Visibilitzar el contacte cultural i la hibridació com una font de riquesa i una part essencial de la nostra cultura —de qualsevol cultura, de fet— , es ara més necessari que mai. La proliferació de discursos essencialistes que invisibilitzen, neguen i tergiversen la historia y els símbols per a enarborar dinàmiques racistes i supremacistes, fan necessaris espais com les Jornades Gatzara”, explica Soraya Ares, directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa.

La segona edició de les jornades, centrada en els orígens i l'evolució de la islamofòbia, amb l'objectiu de deconstruir-la, ha posat en valor les bones pràctiques de construcció comunitària i ha reflexionat sobre tot allò que queda per fer “per seguir caminant cap a una societat més cohesionada”, assenyalen a l’entitat.

L’Institut Europeu de la Mediterrània va acollir la prestentació del marc teòric ‘Islamofòbia a Catalunya, un repte per la convivència’ escrit per Moussa Bourekba, investigador del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). Seguidament, la politòloga de l’IEMed Oumaya Amghar i la política i activista Salwa L. Gharbi, van aprofundir-hi en una taula rodona.

Reflexió i a l’aprenentatge

Els dies següents, van tenir lloc la resta d’activitats molt diverses que convidaven a la reflexió i l’aprenentatge. En aquesta línia, la xerrada sobre sufisme i espiritualitat dinamitzada per l’Associació Adalil i amenitzada amb el grup de cant sama'a, Al-Wasl va omplir de diversitat l’Església de Sant Pau del Camp.

En paral·lel, els Cinemes Girona van acollir un cinefòrum amb la pel·lícula Mothers, gràcies a la col·laboració amb DocsBarcelona, i la intervenció d’activistes i professionals de la diversitat. Per a un públic més jove, es va organitzar un taller de rap dinamitzat per l’escola Versembrant.

Els amants dels dolços van gaudir d’un taller de gastronomia dinamitzat per l’alumnat de la Fundació El Llindar, després de la xerrada de l’escriptor i gastrònom Pius Alibek. I com a cloenda, els carrers de Barcelona van servir d’escenari per a una ruta àrab guiada per guies oficials de turisme de Catalunya.

“Les Jornades Gatzara són possible gràcies a l’enxarxat de persones expertes, entitats, equipaments i projectes culturals de Barcelona que s’impliquen per posar en valor la diversitat i els intercanvis culturals”, explica Ares.

Les II Jornades Gatzara han finalitzat però fins a finals de juny encara es podrà gaudir de les activitats paral·leles Gatzara OFF amb les qual desenes d’equipaments i projectes de Barcelona programen, segons assenyalen des de l’entitat, entorn “tot allò que compartim les cultures àrabs i la catalana”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article