Les discoteques repartiran tapagots per evitar que les dones siguin drogades amb finalitat sexual

L’Observatori Noctàmbules critica la mesura perquè posa el focus en la substància i no en l’agressor


Una vintena de discoteques repartiran tapes per als gots per evitar que algú hi pugui introduir drogues amb l'objectiu de cometre una agressió sexual, segons ha avançar el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, en una entrevista a TV3 aquesta setmana.

Aquesta mesura forma part d'un seguit d'accions emmarcades en la implementació d'uns distintius internacionals de seguretat en aquests establiments. Així, els locals que s'hi adhereixen rebran formació al respecte i també adoptaran altres eines com el conegut com a 'Ask for Angela', que permet al personal saber que si algú pregunta per Angela és per alertar que està en perill. La previsió és poder tenir aquestes eines en un termini d'un mes o mes i mig.

La iniciativa, però, no ha despertat simpatia entre alguns col·lectius feministes. És el cas de l’Observatori Noctàmbules —un observatori sobre violències sexuals en entorns d’oci nocturn i de consum de drogues, impulsat per la Fundació Salut i Comunitat— qui ha criticat que la mesura posa el focus en la substància i no en el marc patriarcal en què es donen les violències sexuals. “És en la desigualtat de gènere i no en les drogues, on trobem l’arrel de les violències sexuals”, han manifestat. “Aquesta mesura fa responsable la víctima d’evitar ser agredida, en lloc de responsabilitzar i enfocar les mesures de prevenció als potencials agressors”, destaquen.

També apunten que la submissió química proactiva, que es dona quan l’agressor intoxica a la víctima per agredir-la sexualment, no és el més habitual. De fet, asseguren que és la vulnerabilitat química de la dona, és a dir, el seu estat de consum el que més aprofiten els agressors, per la incapacitat d’expressar consentiment de les dones en estats alterats. Així, segons destaquen de diversos estudis, només el 15% dels casos de violències sexuals en la nit corresponen a accions premeditades.

D’altra banda, des de l’observatori alerten que la droga més present en les violències sexuals en entorns d’oci és l’alcohol, i per tant, diuen “no té sentit tapar gots on hi ha, o pot haver-hi alcohol”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article