Un projecte de lleure inclusiu i autogestionat de Tàrrega ofereix propostes de cultura i oci a persones amb discapacitat

La iniciativa Atelleu va començar el febrer i té com a objectiu fomentar l’autonomia personal i social dels participants majors d’edat


Un nou projecte de lleure inclusiu i autogestionat de Tàrrega ofereix, des de principis d’any, activitats variades de cultura i oci per a persones amb discapacitat. Es tracta de la iniciativa Atelleu, impulsada per la cooperativa Lleure Quàlia, del grup Alba, que busca fomentar l’autonomia personal i social dels participants. El projecte es va posar en marxa el febrer passat i actualment ja compta amb una quinzena de socis majors d’edat, els quals es reuneixen dos dies a la setmana per fer aquelles activitats lúdiques, esportives i culturals que ells mateixos proposen. Tallers de teatre, de cuina o classes de ioga, així com sessions de cinema, karaoke i excursions, són algunes de les propostes que els usuaris han fet durant aquests mesos.

El nom Atelleu neix de la unió de les paraules “ateneu” i “lleure” i, tal com aquest indica, la iniciativa busca ser un espai de trobada inclusiu on els participats duen a terme activitats i projectes socials, educatius i cooperatius.

El coordinador del projecte, Ivan Marín, ha explicat que l’objectiu principal d’Atelleu és el d’afavorir la socialització dels usuaris i ajudar-los a sortir de la seva “zona de confort”. “Ens vam adonar que hi havia persones que estaven molt ancorades a la seva bombolla i vam dir, per què no proporcionar un espai on se sentin còmodes?”, ha relatat Marín.

El projecte es va posar en marxa el febrer passat i, de moment, el coordinador diu que la valoració és “molt positiva”. “No pensàvem que tingués tanta tirada, però la gent s’ha anat apuntant i agrada”, ha afegit. Actualment, el projecte compta amb 15 socis.

La seu de l’espai de l’Atelleu està ubicada al carrer Mestre Maria Claret de Tàrrega i obre tots els dimarts i dijous de 16.30 a 18.30 h. Tot i això, també hi ha activitats que es realitzen fora del local, en espais comunitaris de la ciutat, ja que un altre dels objectius del projecte és el de vincular les persones amb la comunitat.

Pel que fa a les activitats, estan coordinades i dinamitzades per Marín amb el suport d’una persona voluntària del servei de voluntariat europeu de l’Associació Alba. A través d’una pluja d’idees, els participants aporten les seves propostes i, tot seguit, els coordinadors s’encarreguen de facilitar els recursos per tal de poder-les dur a terme.

El que més valoren els socis d’Atelleu és el fet de reunir-se amb els amics a la vegada que fan activitats que els generen inquietud i motivació. “Està bé perquè ens trobem amb els companys i passem una estona junts i ens divertim”, ha indicat la sòcia Clara Vila, que ha afegit que el teatre i el ball són les activitats que més li han agradat fins ara.

“És el meu hobby i m’agrada molt estar aquí”, ha dit el també participant, Pep Romeu. Per la seva banda, Eva Fernàndez ha explicat que la iniciativa li ha permès “aprendre coses noves pel dia de demà”. “M’agrada perquè cuinem creps, fem teatre, ioga, mirem pel·lícules, escoltem música, fem karaoke, juguem a jocs de taula i dinàmiques, una mica de tot”, ha especificat.

Fer-se soci de l’Atelleu té un cost de 5 euros al mes que es destinen a cobrir les despeses de les activitats i compten també amb el suport i finançament de subvencions de l’administració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article