Reclamen solucions per la manca de metges de família al CAP de Ripoll: “Necessitem actius ja”

En aquests moments hi ha tres places vacants i un de cada tres veïns de Ripoll no té cap professional assignat


Un de cada tres veïns de Ripoll no té cap metge de família assignat per la manca de professionals que hi ha al CAP de la població. Des de principis de maig hi ha tres places vacants i només hi ha cinc metges per una població de més de 10.000 usuaris. El director de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Ripoll-Sant Joan-Camprodon, Pedro Manuel Cabrero, diu que necessiten actius amb urgència i admet que entre els usuaris hi ha “malestar”. Cabrero explica que han posat en marxa un pla de xoc per fer front a la situació i creu que ben aviat es podrien incorporar dos professionals.

El CAP de Ripoll viu des de principis de maig una situació crítica per la manca de metges. A principis de maig van plegar tres professionals i encara no s'han pogut cobrir les vacants. El responsable de l'ABS de Ripoll, Pedro Manuel Cabrero, ha lamentat que "de cop i volta" es van trobar amb tres metges menys, un fet que va suposar que un 34% dels pacients de Ripoll es quedessin sense un metge assignat. "Necessitem actius ja", subratlla.

Tot i aquesta situació puntual, Cabrero ha posat en relleu que fa molt temps que el Ripollès pateix una manca de professionals i creu que cal donar "incentius" als metges, no només econòmics, perquè vulguin anar a treballar en zones allunyades de les grans ciutats. "Abans anaves al calaix de currículums i estava ple, si no en trobaves un en trobaves un altre. Ara, però, vas al calaix i està buit", lamenta.

Aquesta situació ha provocat "malestar" al territori, tal com admet el responsable de l'equipament. A més, també han augmentat les llistes d'espera i ara els pacients s'han d'esperar un mínim de 15 dies per ser atesos. "Això abans per nosaltres era impensable perquè el temps d'espera era molt curt. Això crea molta frustració i el personal d'administració ho pateix molt", admet el facultatiu.

Un pla de xoc per fer front a la situació

Per fer front a aquesta situació, el CAP de Ripoll, amb l'ajuda de la Direcció d'Atenció Primària de l'IAS-ICS Girona, han posat en marxa un pla de xoc, a banda d'intentar cobrir les tres places vacants. De manera provisional, dos professionals del CAP més un metge de Camprodon assumiran un mòdul més a la setmana. A més, s'han repartit entre els facultatius els pacients que tenien assignats els tres professionals que han plegat.

"És un pla pensat per ser més resolutius i equitatius per als pacients, però també més atractius per als professionals", asseguren. En aquest sentit, expliquen que s'ha creat la figura de la infermera de triatge "que organitza l'assistència amb una visió d'equitat i de donar resposta a les necessitats específiques de cada pacient". També s'ha fet una reorganització de l'atenció al pacient crònic "enfocada a millorar l'eficiència i poder guanyar temps per a l'atenció de la demanda aguda".

Al mateix temps asseguren que també s'han plantejat accions "per ser més atractius" per als professionals com ara la reorganització de l'equip per tal que cada matí hi hagi sis Unitats Bàsiques Assistencials en funcionament i dues a les tardes, de manera que tots els metges treballin quatre matins i una tarda a la setmana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article