L’accés a l’eutanàsia s’està desplegant “de forma positiva” segons Dret a Morir Dignament 

Destaquen que s’està respectant l’equitat territorial: “Al Pirineu o a Barcelona pot ser atesa” 


Aquest juny es compleix un any de l’aprovació de la Llei de regulació de l’eutanàsia a l’Estat Espanyol, una norma que segons l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD) s’esta desplegant de “forma positiva” a Catalunya, a diferència d’altres comunitats.

“L’administració ha fet un pas endavant i ha tingut les coses a punt i, sobretot, els professionals sanitaris s’hi han implicat d’una manera extraordinària”, ha afirmat Cristina Vallès, nova presidenta de l’entitat, després de celebrar-se aquest dilluns l’assemblea anual de l’organització. Segons Vallès, s’està respectant l’equitat territorial: “Pots demanar l’eutanàsia al Pirineu o a Barcelona i les dues poden ser ateses amb garanties”. Amb tot, alerta: “El que falta és temps. Per tenir un bon final de vida es necessita temps d’atenció a les persones”.

Així, segons la presidenta de DMD a Catalunya la llei de l’eutanàsia està responent com s’esperava. Vallès ha destacat el “suport” de l’administració i, especialment, dels professionals sanitaris per aplicar aquesta regulació.

Vallès ha destacat que, si bé els responsables sanitaris no han destinat recursos extra per a l’eutanàsia, sí que s’han fet formacions i que la previsió és que tots els centres, tant els CAP com els hospitals, tinguin almenys un referent en aquest àmbit. 

Reforçar el sistema públic

A banda, la presidenta de l’entitat demana “reforçar” el sistema sanitari públic, sobretot l’atenció primària, que es troba “molt col·lapsada”, i més després de mesos d’impacte de la pandèmia de la Covid-19.

“En aquest moment és molt difícil que els professionals sanitaris puguin dedicar temps per ajudar a tenir un final de vida, ja sigui a través de l’eutanàsia o qualsevol dels altres drets. Necessiten temps, organització i que l’administració sigui flexible perquè puguin entomar aquests casos amb la màxima tranquil·litat i confort, tant els professionals com la persona que ho sol·licita”, ha raonat. 

Vallès ha assenyalat que la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya “no està alentint els processos” en el marc de la llei, mentre que hi ha comunitats que estan “desesperades”, ha dit. 

Sobre els terminis, ha afirmat que la llei vol ser “molt garantista” i que això es tradueix en terminis molt llargs. Des que comença el procés i fins que s’aplica l’eutanàsia a la persona sol·licitant, poden passar 45 dies, indica. “45 dies és molt en un final de vida. Són persones que estan en una situació molt vulnerable”, ha dit. 

La presidenta de l’associació ha recordat que la Llei de regulació de l’eutanàsia no és que haurien escrit des de l’entitat, però sí que resol “problemes gravíssims”. “Persones amb un patiment insuportable haurien entrat a la llei. Tots recordem María José Carrasco o Ramón Sampedro. Només per a elles ja l’hauríem de celebrar i la celebrem”, ha afirmat.

També ha indicat que el document de voluntats anticipades s’ha de tornar a redactar si s’hi vol incloure l’eutanàsia. “Saber que una persona ha arribat al final de vida tal com ella volia i d’acord amb els seus valors és un regal immens, per a l’equip mèdic, per a la persona i sobretot per a la família. Treu discussions i angoixes, tot i que evidentment la tristor davant de la pèrdua no desapareix mai”, ha assenyalat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article