Insten a les famílies a limitar la publicació d’informació dels seus fills a xarxes socials i internet

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades adverteix els progenitors dels riscos del ‘sharenting’


L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha publicat nou material divulgatiu per alertar els progenitors dels riscos que suposa la criança compartida o ‘sharenting’, una tendència cada vegada més popular en què els pares i mares comparteixen imatges, vídeos i informació sobre els seus fills a internet i les xarxes socials, així com les seves pròpies experiències o inquietuds al voltant de la criança.

Coincidint amb el Dia Mundial de les Mares i els Pares, l’APDCAT ha elaborat un nou vídeo dins de la campanya ‘#DadesSegures’ per conscienciar la ciutadania sobre la protecció de la privacitat i l’ús de les noves tecnologies.

Per publicar informació d’altres persones a internet i les xarxes socials, cal el seu consentiment. En el cas dels menors de 14 anys, aquest consentiment recau en els pares, mares i tutors legals. En tot cas, abans de publicar imatges o dades sobre menors, l’APDCAT remarca que cal pensar en el dret a la intimitat i la reputació de l’infant, i si estaria d’acord que es publiquessin imatges i informació íntima seva a internet i les xarxes socials, tenint en compte que immediatament queda fora de control i pot ser manipulada.

També alerta que publicar el seu nom, la data de naixement, l’edat, l’adreça o els gustos pot donar pistes per al frau digital, permetre suplantar la identitat, desxifrar contrasenyes, accedir a comptes personals o robar credencials. A més, les imatges o vídeos de menors poden ser utilitzades per a la pornografia infantil o el ciberassetjament.

Entre les recomanacions de l’APDCAT hi ha desactivar la geolocalització, quan no es necessiti, i vigilar amb les metadades. Per exemple, les imatges publicades poden tenir metadades associades que permetin la localització. També recomana no publicar imatges en què el menor d'edat pugui ser fàcilment recognoscible i no crear perfils específics dels fills a les xarxes socials.

A l’Estat espanyol, el 89% de les famílies comparteixen el contingut dels seus fills a Facebook, Instagram o TikTok aproximadament un cop al mes. Segons estudis recents, gairebé un de cada cinc menors d’entre 9 i 17 anys diu que els seus pares i mares han compartit informació sobre ells en línia, i aproximadament un 12% els han demanat que esborrin aquesta informació compartida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article