Oberta la convocatòria per demanar el Bo Lloguer Jove

Preveu un ajut de 250 euros mensuals per a joves d’entre 18 i 35 anys que compleixin certs requisits


El Departament de Drets Socials ha anunciat aquest dimecres la convocatòria del Bo Lloguer Jove, un ajut de 250 euros mensuals per pagar el lloguer per als joves d’entre 18 i 35 anys. La convocatòria de l’ajut, publicada aquest dimecres al DOGC, es podrà tramitar prioritàriament de manera telemàtica a partir del dia 8 de juny i fins el 17 de juny.

Les sol·licituds es resoldran per ordre de presentació al registre, sempre que la sol·licitud i la documentació estiguin completes i fins l’esgotament del finançament disponible. El tràmit i gestió que es pot demanar telemàticament al web de tràmits de la Generalitat.

Per accedir a la prestació, s’han de complir certs requisits generals de residència a Catalunya, ingressos i edat —no es pot passar dels 35 anys a la presentació de la sol·licitud—, així com d’altres requisits referents a la vinculació de l’habitatge, que ha de ser la residència habitual i permanent durant tot el període que es concedeixi l’ajuda. Així mateix, els sol·licitants han de disposar d’una font regular d’ingressos i han de ser els titulars del contracte de lloguer. També cal estar empadronat en l’habitatge o habitació arrendada —l’ajut preveu també aquest cas, sempre que hi hagi un contracte vigent que demostri aquest fet—, i no deure cap mes de lloguer.

Des del Departament de Drets Socials recorden que si es presenta una sol·licitud pel lloguer sencer de l’habitatge, es tindran en compte els ingressos de tots els membres de la unitat de convivència en edat laboral, constin o no com a titulars del contracte. Quan en un mateix habitatge dues o més persones titulars del contracte, sol·licitin la subvenció, es consideraran els ingressos individuals. En el cas de lloguer o cessió d’ús d’habitació, només es consideraran els ingressos de la persona física subarrendatària o arrendatària sol·licitant.

L’ajut es concedirà per dos anys tenint en compte els següents límits: si els ingressos corresponen al 2020, han de ser iguals o inferiors a 2,83 vegades l’IRSC (22.548,67 euros); si els ingressos corresponen al 2021 han de ser iguals o inferiors a 2,97 vegades l’IRSC (23.664,15 euros); i si els ingressos corresponen al 2022 han de ser iguals o inferiors a 3,05 vegades l’IRSC (24.301,57 euros).

Una altra limitació per rebre l’ajut són les rendes del lloguer, que no poden superar uns determinats imports segons la zona on es trobi ubicat l’habitatge. A l’àmbit metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental) el límit són 900 euros per habitatge i 450 euros per habitació; a la resta de la demarcació de Barcelona, i a la demarcació de Girona, el màxim són 650 euros per habitatge i 350 euros per habitació. A les demarcacions de Lleida i Tarragona, el màxim ha de ser 600 euros per habitatge i 300 euros per habitació.

Finançament insuficient

El Bo Lloguer Jove va ser anunciat pel Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana el mes de gener però és el Departament de Drets Socials, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, qui s’ocupa del tràmit. La Generalitat, però, considera que el finançament és “insuficient”. Segons el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials, Carles Sala, la falta de finançament comportarà que molts joves, tot i complir els requisits, quedin fora de la convocatòria. Sala ha explicat que la dotació pressupostària és “clarament injusta i insuficient” ja que a Catalunya només es disposaran de 29 milions d’euros (el 14,5% dels fons pressupostats) que permetran arribar a menys de 10.000 joves. En aquest sentit, Sala ha recordat que a Catalunya es concentren el 25% de les llars que han escollit el lloguer com a fórmula d’accés a un habitatge: “Un de cada quatre habitatges llogats a l’Estat s’ubica a Catalunya i, a més, tenim el 17% de la població jove de tot l’Estat. Per tant, hauríem de rebre entre 34 i 50 milions d’euros del programa enlloc dels 29 milions que rebrem”.

Sala també ha manifestat el seu desacord pel fet que es tracti d’un ajut lineal, de 250 euros per tothom, quan es sap que “no és el mateix pagar 900 euros de renda a l’àmbit metropolità de Barcelona i rebre 250 euros de subvenció, que pagar-ne 400 o 500 en altres àmbits del país, i rebre un ajut pel mateix import”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article