El sector de la discapacitat rebutja la loteria Dooble de la Generalitat per “instrumentalitzar” les entitats socials

Les entitats reclamen un sistema públic “just, estable i equitatiu” de finançament dels serveis


El moviment associatiu català de la discapacitat, representat per Cocarmi (Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat), rebutja la nova loteria La Dooble, que llança Loteries de Catalunya, de la Generalitat, per considerar que “instrumentalitza” les entitats socials i provoca “confusió” a la ciutadania sobre el seu finançament.

El nou sorteig entra en vigor el 20 de desembre i, segons Cocarmi, preveu que les entitats sense ànim de lucre comercialitzin participacions de números, en les quals podran sol·licitar al comprador un donatiu addicional per a l’entitat. Això, afegeix la plataforma, pot dur a pensar que el joc pot ser la “solució” per millorar la sostenibilitat d’aquests organismes.

El president de Cocarmi, Antonio Guillén, ha subratllat que les entitats del tercer sector social “pateixen problemes de finançament des de fa més de deu anys”, uns problemes que “s’han aprofundit a cada crisi econòmica”. Per això, ha afegit, “pensar que un producte de joc ho resoldrà, és un greu error”.

Guillén, a més, afirma que “la gran majoria de les entitats no tenen l’estructura” per ocupar-se de la venda i la gestió econòmica d’aquesta loteria. Suposaria “un sobreesforç i una responsabilitat” per als equips de les entitats, “que ja treballen al límit de la seva capacitat”.

A més, Cocarmi —que recorda que no ha demanat mai un sistema com aquest per millorar el finançament de les entitats socials— afegeix que tenir loteria i “intentar vendre-la a usuaris i famílies, sovint amb pocs recursos, és una pressió afegida i un possible ‘xantatge emocional’ per fer-los responsables de la viabilitat de la pròpia entitat”.

Davant d’aquesta situació,  Cocarmi reclama a la Generalitat que es revisi el model de subvencions i de finançament de les entitats del tercer sector social, per implementar un sistema “més just, estable i equitatiu” que n’asseguri la “sostenibilitat”. També demana que es retiri La Dooble o es replantegi, “dissociant-la completament” de les entitats del sector social i del seu finançament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article