Un 30% dels metges que atenen infants als CAP no són pediatres

La Societat Catalana de Pediatria alerta que falten especialistes a primària i que estan “mal distribuïts”


La Societat Catalana de Pediatria ha detectat que falten pediatres en l’atenció primària i que estan mal distribuïts. Així ho recull la proposta sobre el model d’Atenció pediàtrica a l’atenció primària, presentada aquest dimecres.

La presidenta de la societat, Anna Gatell, indica que al voltant d’un 30% dels metges que atenen infants no són pediatres, i als quals no s’ha exigit cap certificat per avaluar les seves competències, segons un recull de dades realitzat el 2019.

Per buscar solucions, el document presentat aquest dimecres planteja la creació d’Equips Territorials d’Atenció Primària Pediàtrica (ETAPP), que tinguin autonomia de gestió. És un model que ja funciona en alguns territoris i ara pretenen estendre’l. Aquests equips territorials serien un “motor de canvi” del model. L’objectiu dels ETAPP ha de ser “donar una resposta de proximitat integral, eficient i de qualitat a les necessitats de salut de la infància, així com garantir la continuïtat de l’assistència”, des d’un treball multiprofessional.

Així mateix, també proposen potenciar la infermera pediàtrica i demanen fer més “encisadora” la primària per als pediatres. Actualment només el 20% d’aquests especialistes escullen treballar en un CAP.

El document presentat per la Societat Catalana de Pediatria per transformar el model d’atenció pediàtrica a la primària detecta, com a principals dificultats la “manca de recursos humans o mala distribució d’aquests”, “desigualtats territorials pel que fa a la ràtio infant, pediatre i infermeria pediàtrica”, així com també “l’elevada càrrega assistencial, sobretot en determinades èpoques de l’any”. Altre qüestió que posen sobre la taula són les “diferències territorials pel que fa a la cartera de serveis” i la necessitat “d’oferta formativa, docència i recerca”, entre altres. 

“Hi ha el mantra que no hi ha prou pediatres. Jo particularment penso que estan mal distribuïts, no que no n’hi hagi. Segurament és una mica de tot”, ha afirmat Gatell en una atenció als mitjans de comunicació. Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha participat a l’acte, ha reconegut que “no estan ben distribuïts”. 

Després d’aquesta anàlisi, els pediatres demanen millorar la dotació de recursos humans i la seva distribució, i reduir les desigualtats territorials pel que fa a les ràtios. Així mateix, reclamen assegurar l’homogeneïtat i l’equitat de la cartera de serveis a tot el territori i impulsar la docència i recerca a l’atenció primària, entre altres. 

Salut ha rebut el document i analitzarà les propostes amb la idea de fer un mapa per a la reforma del model a Catalunya. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article