‘Mutare Territori’, o com donar resposta als reptes socials locals des de la cultura 

La Fundació Carulla acompanyarà quatre projectes transformadors a Terrassa, Tarragona, Cardedeu i Verdú 


La Fundació Carulla ha fet públic els quatre municipis seleccionats per acollir el Mutare Territori d’engunay. Així, Terrassa, Cardedeu, Verdú i Tarragona rebran l’acompanyament que proporciona aquest programa amb l’objectiu de transformar-los després d’haver identificat un repte social.

L’element central del programa és l’organització d’una jornada Mutare en cadascun dels municipis escollits. Una sessió de cocreació dinamitzada per la fundació i que persegueix trobar respostes concretes des de l’àmbit sociocultural al repte plantejat inicialment. A més, la trobada vol fer-ho conjuntament amb els agents del territori en el qual es desenvolupi la jornada.

Terrassa i Tarragona, preocupades per la segregació

Les quatre candidatures escollides han estat presentades per diversos actors que abans han detectat un repte. En el cas de Terrassa, l’Associació Cultural Actura, a través del projecte Viral, vol cohesionar i transformar la ciutat del Vallès Occidental comptant amb el jovent. En aquest sentit, amb Mutare Territori volen trobar les eines per retallar la distància entre la cultura institucional i la joventut, trencar les fronteres entre el centre i la perifèria i millorar la gestió de la salut mental de les persones joves a través de la cultura.

També preocupats per la segregació que pateix la ciutat, l’Escola de Municipal de Música de Tarragona s’ha preguntat  com acabar amb l’exclusió a la ciutat a través de l’educació musical i artística?, i necessiten identificar i interpel·lar la xarxa d’agents i recursos dels quals disposen al territori, per després fer-los visibles i programar una oferta territorialment equilibrada amb la música com a element vehicular.

Cardedeu i Verdú, transformar dos equipaments culturals

Un altre municipi que coorganitzarà Mutare Territori és Cardedeu gràcies a Ràdio Televisió de Cardedeu, una associació sense ànim de lucre. En aquesta ciutat de gairebé 20 mil habitants, estan a punt d’obrir Tèxtil Rase, una antiga fàbrica tèxtil que serà un espai per fomentar la creació, la formació i la participació del teixit associatiu i cultural del municipi. Abans però, volen obrir un procés participatiu guiat per Mutare per abordar qüestions com l’accessibilitat o la funció educativa i comunitària de l’equipament.

En la mateixa línia, l’Associació Alba és una entitat d’iniciativa social de l’Urgell i la Segarra que té com a objectiu oferir una atenció integral a totes aquelles persones amb qualsevol tipus de discapacitat o altres col·lectius en risc d’exclusió. Amb Mutare Territori volen desgranar quines oportunitats socioculturals es poden oferir des de l’antic Museu de Joguines i Autòmats de Verdú, gestionat actualment per la mateixa associació. Amb aquesta idea volen donar solucions a problemàtiques com el despoblament o la manca d’oferta cultural.

Segona edició de Mutare Territori en marxa

Amb l’elecció de les quatre poblacions, l’equip tècnic de la Fundació Carulla ja està estudiant els casos per tal de dissenyar la metodologia adaptada al municipi en concret. Aviat es donaran a conèixer les dates quan es desenvoluparà la jornada principal de cadascun dels Mutare Territori. El programa també inclou l’elaboració d’un informe de resultats a posteriori i l’acompanyament i el seguiment de les accions definides.

Aquesta és la segona edició de Mutare Territori, l’any passat va tenir lloc a Salt, Berga, Granollers i l’Espluga de Francolí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article