“Els Fons Next Generation no ho resoldran tot però ajudaran a vetllar per l’autonomia dels ciutadans”

Drets Socials, la Taula del Tercer Sector i La Confederació organitzen una sessió informativa per desgranar les bases de les subvencions europees


Els fons europeus ‘Next Generation’ ja són aquí. Concretament,  en les properes setmanes, Drets Socials obrirà la convocatòria d’aquestes subvencions en l’àmbit social. Abans, però, el Departament, juntament amb la Taula del Tercer Sector i La Confederació han organitzat la jornada ‘+Drets +oportunitats’ per explicar com seran aquestes bases perquè les entitats hi puguin accedir.

Més de 200 persones han assistit a la jornada que ha tingut lloc a la Casa del Mar, a Barcelona, aquest dimecres. L’objectiu de la trobada ha estat explicar com seran les bases d’aquestes subvencions europees per tal de facilitar la feina a les entitats del tercer sector que vulguin presentar-s’hi. “Els Fons Next Generation no ho resoldran tot, però ajudaran a vetllar per l’autonomia dels ciutadans”, ha assegurat Helena Fontanet, presidenta de La Confederació, qui també ha destacat que aquest propòsit “ja existia abans dels fons”, però ara es dona l’oportunitat de “construir un sistema social més sòlid”.

En l’obertura de l’acte, la presidenta de la taula del Tercer Sector, Francisa Alsina, també ha recordat que el sector social és clau per gestionar aquests fons: “Som coneixedors del sector i sabem com es poden articular en funció de les necessitats”.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que ha assegurat que aquests fons “no serviran per canviar-ho tot”, però si que serviran per canviar les bases “cap a un nou model d’autonomia personal amb un nou paradigma de com ha de ser el futur”. Com a exemple, la consellera ha citat els models residencials. “Aquí es veu molt clar que s’han de canviar”.

Cervera ha recordat que aquests fons europeus no arriben directament a la Generalitat, sinó que passen per Madrid i que, per aquest motiu, també s’han de seguir unes premisses marcades des de la capital de l’Estat.

Els fons suposen una inversió de 400 milions d’euros i es divideixen en sis línies principals d’actuació, totes elles amb una “pàtina important per contribuir en la petjada verda”, ha assegurat la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés.

Així, la primera línia seran ajuts destinats a la inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna i remodelació de centres existents. La segona línia serà per a projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones; la tercera línia es centrarà en projectes tecnològics que contribueixin a la millora i transformació dels models de gestió dels serveis socials. La quarta i la cinquena línia seran per a projectes d’innovació en serveis socials, i modernització i transformació ecològica i digital de les infraestructures residencials per a infants i adolescents tutelats i ex tutelats; i la sisena línia és per fomentar l’impuls de l’accessibilitat als espais d’atenció al públic dels municipis.

Aquesta darrera línia, l’única en règim de concurrència no competitiva, finançarà accions orientades a fer accessibles espais d’atenció al públic, llocs webs i aplicacions per a dispositius mòbils que el municipi posa a disposició de la ciutadania per a la realització de tràmits o consultes. “Els projectes que es presentin a la subvenció han de tenir un import entre els 10.000 i els 200.000 euros”, ha indicat Rusinés.

Per la seva banda, Cervera ha reconegut que “són fons díficils de gestionar” i, per aquest motiu, la titular de Drets Socials ha agraït a la Taula i La Confederació que haguessin organitzat l’acte. “Tenint en compte aquesta complexitat, com a departament hem decidit que els fons puguin arribar amb facilitat a les entitats. N’hem fet molta publicitat, perquè hi pugueu optar. Hem fet webinars perquè volem estirar aquests fons com si fossin un xiclet”, ha assegurat.

Hi ha una part dels 400 mil euros que es quedarà en el departament i que anirà destinada a dur a terme el procés de transformació digital. Rusinés ha desgranat les diferents línies de les subvencions que ja venen marcades però, abans, ha recordat que el fet que es doni una subvenció a càrrec dels fons europeus, “si és una activitat que genera una continuïtat no vol dir que després el departament hagi de finançar aquesta continuïtat. És a dir, si financem una residència, no vol dir que després financem o assegurem places”.

Nous models residencials

La primera línea d’ajuts dels Fons Next Generation són per a fer front a inversions en centres residencials i diürns destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. També inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

Aquesta línia s’adreça a entitats socials, mercantils, ens locals o persones treballadores autònomes. Les actuacions que optin a l’ajut hauran de tenir un pressupost d’execució mínim de 100.000 euros.

La segona línia està destinada a solucions teconològiques en l’àmbit residencial i domèstic, “amb eines que facilitin la relació de les persones amb les seves cuidadores”, ha assenyalat Rusinés, qui també ha destacat que s’afegeixen universitats per la seva tasca de recerca. L’import mínim d’actuació s’ha situat en 40.000 euros.

La secretària general de Drets Socials ha assegurat que valoraran que l’eina “faciliti l’autonomia de les persones perquè es puguin quedar a casa, que millori l’atenció social i integarada i que s’avanci davant problemes futurs”.

Els projectes tecnològics que enfortexin la pròpia gestió dels serveis socials seran impulsats en la tercera línia de subvencions. “Tindrem una eina potent i robusta amb més elements de relació de la xarxa de proveïdors amb el departament”, ha assegurat Rusinés. Aquesta línia tindrà un import mínim d’actuació de 40.000 euros. També es valorarà que les eines de gestió “ajudin a la presa de decisions, a sistematitzar dades, el treball en xarxa, etc.”.

Premiar la innovació en serveis socials

La quarta línia anirà destinada a projectes d’innovació en serveis socials. “Projectes destinats a persones grans o sense llar, que han de fomentar l’autonomia, l’envelliment actiu i que no estigmatitzin”, ha explicat. Els projectes hauran d’anar en línia amb el Pla estratègic de serveis socials 2021-2024, i tenir un pressupost d’execució mínim de 40.000 euros. Hi poden optar entitats socials, mercantils, ens locals, universitats i centres de recerca i d’investigació o persones treballadores autònomes.

La línia cinc finançarà la modernització i transformació ecològica i digital de les infraestructures residencials per a infants i adolescents tutelats i extutelats. És a dir, seran subvencions adreçades a entitats d’atenció a la infància i l’adolescència acreditades i interessades en dur a terme obres i adquirir equipament per la modernització i transformació ecològica i digital dels centres. L’objectiu és que siguin sostenibles, accessibles i adaptats a les noves tecnologies. En aquest cas, el cost del projecte ha de ser d’entre 40.000 i 500.000 euros.

En general, Rusinés ha explicat que cal tenir “molt nivell d’informació de les subvencions” de les entitats trimestralment per retre comptes amb l’Estat. “Qualsevol organisme europeu pot venir i demanar-nos dades. Per tant ens sotmetem a tots els controls que facin”, ha avisat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article