Reinserció a través de l’art: interns del centre de justícia juvenil Montilivi pinten un mural amb l’estil Bansky

Hi apareixen gironins de referència com els esportistes Ibrahim Kebé o Jennifer Pareja, entre altres


Dotze interns del centre de justícia juvenil Montilivi de Girona han pintat un mural que cobreix tot un pany del mur del pati fent servir la tècnica popularitzada per l’artista urbà Bansky. Hi han dibuixat cinc personatges gironins de referència, com la millor jugadora del món de waterpolo Jennifer Pareja, el futbolista Ibrahim Kebé o l’emprenedor Mohamed El Amrani.

El mural s’ha fet amb la col·laboració de la fundació Setba, i qui ha guiat els joves a l’hora de pintar-lo ha estat l’artista urbà Rice. S’emmarca dins el projecte ‘Traspassant murs’, una de les activitats que es programen des dels centres de justícia juvenil amb l’objectiu de treballar la reinserció dels joves. En aquest cas, a través de l’art.

La tècnica emprada per representar els personatges és la del dibuix picat (stencil), que aquests darrers anys ha popularitzat l’artista urbà Bansky. Els joves han dibuixat primer les figures dels personatges, les han retallades i, a sobre de les plantilles resultants, han aplicat diverses pintures amb esprais. Per al fons del mur s’han utilitzat diverses eines, com ara pintura plàstica, rodets, pinzells o brotxes. L’objectiu era aconseguir que els personatges pintats amb les plantilles destaquin sobre el fons abstracte.

A partir d’ara, a les parets interiors del mur del centre hi apareixen les cares de cinc gironins de referència. Són el jugador del Girona FC Ihrabim Kebé, l’emprenedor i comunicador Mohamed El Amrani, la millor jugadora del món de waterpolo Jennifer Pareja, la cap de cuina del restaurant Les Cols d’Olot Martina Puigvert i el músic bisbalenc Sanjosex.

Els joves els han escollit perquè són professionals “que destaquen” i que, al mateix temps, permeten descobrir “històries de superació”. Precisament, l’objectiu del projecte artístic, explica el Departament de Justícia, és que els joves interns “coneguin trajectòries d’empoderament a través de figures locals del món de l’esport, la cultura, la cuina o la música, que s’hi puguin emmirallar”.

Des del 2018, i en col·laboració amb la fundació Setba, la Generalitat ha impulsat aquest projecte a dos centres juvenils més: el de Can Llupià de Barcelona i el dels Til·lers de Mollet del Vallès. Ara, durant els propers tres anys, s’estendrà a la resta dels que hi ha a Catalunya.

El Centre Educatiu Montilivi acull 22 joves d’entre 14 i 18 anys, a qui el jutge ha imposat alguna mesura d’internament. És un dels set que hi ha arreu de Catalunya. Els joves amb mesures d’internament només representen el 7,4 % del total de joves que van passar per la justícia juvenil a Catalunya l’any 2021 (5.601). La gran majoria (prop d’un 46 %) compleixen mesures judicials en medi obert, com ara llibertat vigilada, tasques socioeducatives o prestacions en benefici de la comunitat. La taxa de reinserció en el conjunt de la justícia juvenil és del 70 %: és a dir, set de cada deu menors no torna a delinquir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article