Arrels Fundació fa una crida a 1.000 voluntàries per enquestar les persones que viuen al ras

L’objectiu de l’acció, que s’organitza la nit del 15 de juny, és conèixer la situació de vulnerabilitat del sensellarisme a Barcelona


Un any més, Arrels Fundació fa una crida per aconseguir més de 1.000 voluntàries per comptar i enquestar les persones que dormen al ras a Barcelona. Sota el lema #PersonesQueCompten, l’objectiu de la campanya és conèixer millor la seva situació i les seves necessitats, una informació que serveix a l’entitat per “afrontar de manera més efectiva la problemàtica del sensellarisme i continuar treballant per fer possible que ningú dormi al carrer”.

On dorms de manera habitual? Quant temps fa que no tens una llar estable? Quin és el teu estat de salut? Quina és la teva situació administrativa? Aquestes són algunes de la trentena de preguntes que les voluntàries faran, en grups, la nit del 15 de juny per tal de conèixer millor la situació de les persones sense llar que viuen a la ciutat.

El 15 de juny, la nit del cens

Tot i que per participar-hi no cal tenir experiència prèvia, les persones voluntàries han de ser majors de 18 anys, tenir disponibilitat la nit del 15 al 16 de juny entre les 23h i les 5h, parlar català, castellà, anglès, romanès, marroquí o polonès, tenir capacitat per fer un recorregut a peu d’unes quatre hores i disposar d’un dispositiu mòbil amb connexió a internet.

Al principi de la nit, cada grup de voluntàries es trobarà amb el seu coordinador o coordinadora per repassar que tenen tot allò necessari per dur a terme l’enquesta. Després, cada grup recorrerà la zona escollida durant la inscripció per comptar i enquestar totes les persones que s’hi vagi trobant. Com l’any passat, l’enquesta es farà digitalment, de manera que caldrà portar un telèfon mòbil amb la bateria carregada i accés a internet.

Dies abans, les persones voluntàries rebran materials formatius per començar a familiaritzar-se amb el funcionament de l’acció, i el coordinador es posarà en contacte amb les voluntàries per informar-los del dia i l’hora d’una sessió virtual i obligatòria de formació, on es podran resoldre tots els dubtes sobre el funcionament de l’enquesta.

Detectar l’evolució del grau de vulnerabilitat

Arrels va començar a organitzar aquesta enquesta el 2016, en el marc d’una campanya europea liderada per l’organització britànica Wold Habitat. Des d’aleshores, han replicat l’acció cada any (menys el 2020 a causa de la Covid-19) per tal de recollir “informació útil, qualitativa i directa” que els permet “saber com evoluciona el grau de vulnerabilitat de les persones i com hem d’actuar com a entitat i com a ciutat”. Al seu web es pot consultar el darrer informe Viure al carrer a Barcelona, que recull les dades dels últims censos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article