L’ECRI torna a avisar de racisme policial i retreu a les autoritats la manca de suport a les víctimes

L’ens europeu adverteix de la “relació” entre el discurs de la ultradreta i la violència contra les minories


La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa (ECRI, per les seves sigles en anglès) adverteix de la “relació” entre el discurs de la ultradreta i la “violència” contra les minories. En la presentació de l’informe anual, la presidenta de l’ECRI, Maria Daniella Marouda, ha assegurat que no s’ha de “subestimar” el “perill” del discurs de l’extrema dreta i d’odi contra minories com els migrants o el col·lectiu LGTBIQ+.

El document de l’ECRI també torna a avisar que hi ha racisme policial a Europa i retreu a les autoritats la manca de suport a les víctimes. “Els efectes del racisme i la discriminació racial en la policia no es limiten només a individus, té efectes negatius en tota la comunitat”, alerta.

En l’informe anual, l’ECRI considera que va haver tres fonts principals de racisme i intolerància a Eurpoa l’any passat. La primera és l’impacte de les restriccions per la Covid-19 en grups vulnerables, com per exemple migrants o gitanos. El document apunta que alguns països no han fet prou per “evitar que es marginalitzi encara més els grups vulnerables”.

El segon punt identificat per l’ECRI són les pràctiques racistes de la policia. El document critica que els cossos policials aturen persones pel seu perfil ètnic, així com l’ús de llenguatge racista i l’ús exerciu de la força en alguns casos. “Les víctimes d’aquestes pràctiques tenen sovint un suport insuficient per part de les autoritats”, denuncia l’ECRI, que també critica que sovint no s’exigeixen “responsabilitats” a la policia per aquestes pràctiques. A més, l’informe alerta que els comportaments racistes per part dels cossos policials “poden ser un indicatiu d’un problema més general”.

Pel que fa al col·lectiu LGTBIQ+, l’ECRI apunta que la situació es “preocupant” en alguns països i critica “la forta retòrica política” contra el col·lectiu en alguns estats. “Aquesta retòrica ha estat amplificada per alguns polítics ultra-nacionalistes”, diu el text.

A més, l’informe avisa que allà on els partits polítics donen suport als discursos d’odi contra el col·lectiu LGTBIQ+ aquests posicionaments poden augmentar entre el públic general per la percepció que tenen un “suport oficial”. Pel que fa a les agressions contra membres d’aquest col·lectiu, l’ECRI critica que els polítics les condemnen “poc” i insta els estats a tirar endavant accions “efectives” contra el discurs d’odi contra el col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article