El poder de les paraules: el llibre com a eina d’acció social

Les creadores dels projectes ‘Brians: Mujeres invisibles’ i ‘Viatge a Mart’ dialogaran a la llibreria Nollegiu del Clot el 8 de juny, en el marc de la Setmana del Llibre Social


Quin és el potencial de la cultura per generar processos de transformació social? I, més concretament, de quina manera es poden fer servir els llibres com a eines per mobilitzar l’acció social? Aquestes i més preguntes les intentarem respondre el pròxim 8 de lluny a la Setmana del Llibre Social, en una xerrada que tindrà lloc a la llibreria Nollegiu del Clot i on parlarem amb les autores dels projectes de creació col·lectiva Brians: Mujeres invisibles(Lumínic, 2022) i Viatge a mart(Poncianes, 2022). Amb elles reflexionarem al voltant dels reptes i les possibilitats de visibilitzar situacions de vulnerabilitat com les que viuen les dones internes en centres penitenciaris o els joves que migren sols.

Per una banda, la directora de la Fundació Setba, Cristina Sampere, l’artista i activista Marta Fàbregas, i l’autora Camila Oliveira presentaran el fotollibre Brians: mujeres invisibles on recullen les fotografies realitzades al llarg de dos anys per una seixantena de dones internes al Centre Penitenciari de Brians 1. Aquest llibre és el resultat d’una sèrie de tallers dirigits per Fàbregas i inclou també textos de la Camila Oliveira, que actualment es troba en tercer grau. Com expliquen les mateixes autores, aquest projecte té com a objectiu “trencar molts prejudicis” i visibilitzar les dones com a “les grans oblidades del sistema penitenciari”, ja que només representen el 7% del total de persones recluses i, per tant, disposen de menys recursos i pitjors instal·lacions que els homes.

Juntament amb elles, pujarà a l’escenari l’activista Míriam Hatibi, coautora del llibre Viatge a Mart. Un quadern de viatge que és el resultat d’un procés de creació col·lectiva que va reunir a deu creadors, activistes i pensadors amb deu joves migrats, tutelats i extutelats, per a reflexionar al voltant de dos grans conceptes: el futur i el viatge. Al llibre s’entrellaça un relat coral on es plantegen visions d’un altre món possible i el qual ha sigut possible gràcies a la col·laboració de diversos agents socials i culturals, com l’associació Punt de Referència, el CCCB, la productora cultural La Sullivan i les Edicions Poncianes.

Aquestes dues propostes culturals dialogaran entre elles a la xerrada que celebrarem a la llibreria Nollegiu del Clot el pròxim 8 de juny, en el marc de la Setmana del Llibre Social, una iniciativa organitzada pel Social.cat. Allà debatrem sobre quines són les possibilitats del llibre com a format cultural per posar en marxa processos d’acció social. Des del projecte Brians: Mujeres invisibles, per exemple, assenyalen que el llibre els hi ha donat la possibilitat de crear un “objecte” amb el qual poder-se relacionar i que, a més, funciona com un mirall: “el podem obrir i reflectir-nos tantes vegades com faci falta”.

En aquest sentit, posarem el focus en les oportunitats que brinda la cocreació com a estratègia per posar a dialogar projectes culturals i socials que generin transformacions en diversos àmbits. “La cocreació ens ha fet posar en pràctica la generositat. El fet de compartir i donar veu a dones que normalment no en tenen”, han manifestat les impulsores del projecte Brians: Mujeres invisibles.

Per debatre sobre aquests i molts altres temes, us convidem a acompanyar-nos el pròxim 8 de juny a la segona xerrada d’aquesta edició de la Setmana del Llibre Social. Podeu inscriure-us gratuïtament a través de la pàgina web de l’esdeveniment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article