El Fons Català de Cooperació denuncia la vulneració de drets de les persones refugiades

L’organització recull prop de 500.000 euros per donar suport a les víctimes de la guerra d’Ucraïna


El Fons Català de Cooperació ha presentat aquest dimecres una nova campanya que té com a objectiu denunciar la vulneració de drets humans tant als camps de persones refugiades, com a les rutes de fugida i a les fronteres. La iniciativa s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebrarà el proper 20 de juny, una data en la que faran una acció a l’espai públic de 22 municipis catalans.

D’altra banda, l’organització ha explicat que des de l’1 de març ha recollit gairebé 500.000 euros destinats a donar suport a les víctimes de la guerra d’Ucraïna. Els diners provenen de 85 ajuntaments del país, 35 empreses i desenes de particulars.

La presentació de la campanya s’ha fet a la seu del Col·legi de Periodistes, a Barcelona, on l’entitat ha recordat que hi ha més de 100 milions de persones al món que es veuen obligades a emigrar en contra de la seva voluntat. Ho ha explicat el director del Fons, David Minoves, que ha aprofitat per recordar que en la majoria d’ocasions es fa en condicions precàries.

Minoves també ha posat sobre la taula que crisi d’Ucraïna ha demostrat dos fets: “Que en funció del país l’accés a les fronteres és diferent” i que “és possible posar vies legals i segures si hi ha voluntat política”. En aquest sentit, ha recordat que encara hi ha “milers” de persones “encallades” en diferents localitzacions com Grècia, el corredor dels Balcans, la frontera de Bielorússia amb Polònia, Palestina o la frontera de Mèxic.

Sota aquesta premissa, la campanya, que porta per nom ‘Siguem Refugi’, denuncia precisament aquesta vulneració de drets humans, amb la voluntat d’apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps de refugiats. També té com a objectiu donar a conèixer la implicació dels municipis catalans en projectes de cooperació centrats en acompanyar aquestes persones.

A curt termini, la iniciativa proposa accions de sensibilització amb exposicions informatives, una campanya comunicativa amb publicacions a les xarxes i una acció a l’espai públic en motiu del 20 de juny, que es farà en diferents municipis de Catalunya. D’altra banda, a llarg termini, es vol convertir en un recurs per tot aquell col·lectiu, entitat o persona que vulgui aprendre i aprofundir en la realitat del procés migratori.

Els representants del Fons Català de Cooperació han subratllat que davant aquesta crisi, el municipalisme ha de tenir “un paper important” en la lluita contra l’oblit i la discriminació. En aquesta línia, el president de l’organització Isidre Pineda, ha recordat que la darrera recol·lecció de fons que es va fer per les víctimes de la guerra d’Ucraïna ha aconseguit recaptar prop de 500.000 euros.

A més, ha posat en valor “la bona resposta” d’aquells que volien ajudar, a fer-ho a partir de les indicacions que es van fer de no enviar directament material a la frontera. “La resposta ha estat ràpida i hi ha hagut molt de compromís”, ha subratllat. L’entitat ha impulsat dues missions a Polònia per identificar les necessitats de la població i ha tancat una desena de projectes que proporcionen suport a altres entitats que estan a primera línia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article