Activistes pel dret a l’habitatge exigeixen a la Generalitat que apliqui la normativa antidesnonaments

Lliuren denúncies d’incompliments “flagrants” de la llei i denuncien que no s’ha posat cap multa


Activistes pel dret a l'habitatge exigeixen a la Generalitat que apliqui la normativa antidesnonaments i sancioni tenidors que es neguen a oferir lloguer social a famílies vulnerables. Davant d'incompliments flagrants, destaquen els activistes, és obligació de la Generalitat —a través de l'Agència Catalana de Consum— obrir els expedients corresponents i multar a qui se salti la llei. Amb tot, afirmen que no s'ha posat cap multa.

Per això, diverses persones convocades per les PAH catalanes s’han citat aquest divendres a la seu de l’Agència Catalana de Consum, on han entregat denúncies de diversos casos en què no es compleix la llei i s’han queixat de la “passivitat” de l’administració a l’hora de sancionar.

“Malauradament, tres mesos després d’aprovar-se la llei la Generalitat no ha habilitat de forma clara uns canals adequats i àgils per tramitar les denúncies, ni tampoc ha posat cap multa tot i tenir casos documentats d’incompliment”, han lamentat.

Els concentrats esperen que amb la informació facilitada a través dels casos recopilats es posi fil a l’agulla i s’enviïn requeriments de forma “immediata”. Per altra banda, insisteixen en la necessitat que l’Agència Catalana de Consum habiliti els canals adequats per informar i facilitar la tramitació de les denúncies per part de la població.

Des del moviment recorden que la darrera llei 1/2022 aprovada al març recuperava l’obligació dels grans tenidors (és a dir, persones físiques o jurídiques amb més de deu propietats) a oferir un lloguer social a les famílies que acreditin vulnerabilitat una vegada finalitzi el seu contracte de lloguer de mercat o lloguer social, i en situacions d’ocupació en pisos de bancs i fons voltors.

Tot i això, asseguren que avui dia són moltes les famílies que encara no han rebut una oferta de lloguer social per part de grans tenidors tot i que han demostrat que compleixen amb els requisits per obtenir-lo. “No només no han rebut l’oferta, sinó que en alguns casos la propietat directament s’hi ha negat”, indiquen.

Els activistes creuen que rere la demora en l’aplicació i les sancions hi ha “una maniobra clara i orquestrada per part de la banca i dels voltors” perquè el TC tombi la llei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article