Sitges llueix el seu orgull LGTBIQ+ amb una multitudinària desfilada després de dos anys d’absència

Una vintena de carrosses plenes de música i disfresses culminen cinc dies de festa i reivindicacions


La programació de la Sitges Pride ha arribat al seu clímax aquest diumenge. Després de dos anys pràcticament en blanc per la covid-19, enguany la festa s’ha celebrat durant cinc dies amb un màxim esplendor i aquesta tarda s’ha pogut recuperar la icònica desfilada pel passeig de la Ribera, a tocar de la platja.

“Avui explota tot l’empoderament que tenim dins”, celebren els organitzadors, que ressalten el canvi de ‘Gay Pride’ cap a un nou concepte basat en ‘Sitges Pride’ “per ser més diversos i transversals”. Prop de 2.000 persones han participat a una rua que ha aplegat una vintena de carrosses per reivindicar l’orgull LGTBIQ+ amb nombroses banderes multicolor, disfresses de molt poca roba i música a tot drap.

Durant prop de dues hores, Sitges ha fet gala del seu orgull LGTBIQ+ amb una gran festa que ha empetitit el passeig de la Ribera. El maquillatge, els tacons de vertigen, les perruques i les disfresses han despertat la curiositat dels milers d’espectadors que veien passar les carrosses sota una calor extrema. La majoria, no se’n podien estar de fer fotos amb els mòbils i posar-se també a ballar.

Entre les carrosses, s’han pogut veure grups activistes i d’altres més extremades, representant l’àmplia diversitat del col·lectiu LGTBIQ+. Entre molts dels grups participants, hi ha hagut també una gran varietat de disfresses, “perquè, al cap i a la fi, a Sitges tothom és hereu del Carnaval”, ha apuntat a l’ACN la Relacions Públiques de la Sitges Pride, Núria Golanó.

Els gairebé 2.000 participants han saltat i ballat sota el lema #SitgesLovesYou. Golano ressalta que l’onzena edició de la festa s’ha preparat amb voluntat de fer-la evolucionar “per a què sigui molt diversa, plural i transversal”. Per aquest motiu, després de 10 anys de Gay Pride, els organitzadors han apostat per reformular la cita i passar a anomenar-la Sitges Pride.

“Hem d’atendre les noves circumstàncies, i volem posar per davant el nom d’una vila que sempre ha acollit el col·lectiu LGTBIQ+ amb molt respecte, actuant com un refugi de tota la comunitat”, explica Golanó, que recorda que la cita és la quarta Pride més important que se celebra a tot Europa. En aquest sentit, calculen que la festa atrau durant cinc dies fins a 40.000 persones d’arreu del continent, les quals omplen tota l’oferta hotelera de la vila.

Amb el canvi de concepte, Golanó assegura que la Sitges Pride vol ser “molt més que una reivindicació”. “Volem ser molt transversals i convertir-nos en un punt de referència per a tothom qui necessiti defensar els seus drets, sigui pel motiu que sigui”, afegeix. En aquest sentit, insisteix que l’arrel de la festa “no només és reivindicar la llibertat sexual”, sinó “defensar tot tipus de llibertats, siguin o no de caire sentimental o afectiu”.

Golanó ressalta que és una ocasió per “erradicar la violència i l’homofòbia” en una època en què proliferen atacs cap al col·lectiu LGTBIQ+. “Entre la societat, pot haver la sensació que estem donant un pas enrere, però nosaltres volem demostrar que n’estem fent 100 endavant i que estem més empoderats que mai”, emfatitza.

Després de la desfilada d’aquest diumenge, la festa continuarà al Village, situat també a tocar de la platja. El plat fort de les poques hores que resten de programació serà un concert de Century ABBA, la banda de tribut a la formació sueca més popular a Europa. La festa posarà punt i final a cinc dies de música, exposicions, conferències, networkings i nombroses propostes culturals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article