El pla contra la LGTBIfòbia de TMB preveu una xarxa de metro completament videovigilada de cara al 2025

L’entitat incideix en la formació de la plantilla i anuncia que mantindrà les accions de sensibilització


El pla contra la LGTBIfòbia de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) preveu una xarxa de metro completament videovigilada de cara al 2025. Ho ha explicat aquest dimarts la directora de responsabilitat social i sostenibilitat, Raquel Díaz, en una compareixença al Parlament, on ha repassat les actuacions encaminades a generar “espais segurs” com un dels pilars d’aquest protocol.

En aquest sentit, ha subratllat que actualment les càmeres de les instal·lacions fixes – andanes, passadissos i vestíbuls – ja superen les 5.500 i que l’objectiu és abordar "l’equipament complet" de tots els combois en els pròxims anys. “Tindrem imatges a temps real, controlades des del centre de referència”, ha afirmat.

En el cas de la xarxa d’autobusos els treballs no estan tan avançats, i ha apuntat que serà al primer trimestre del 2023 quan es podrà tenir dispositius de videovigilància a tots ells. “Fins ara es disposava d’una trentena de vehicles amb càmeres més bàsiques en línies on s’havia detectat certa conflictivitat”, ha afegit. Un altre dels àmbits en els quals vol incidir TMB és la il·luminació. Díaz ha recordat que es va iniciar la migració al sistema LED el 2016 i que de les 129 estacions, 80 ja compten amb el nou sistema.

El mateix pla també incideix en la formació de la plantilla de treballadors, que tenen continguts d’igualtat disponibles. Pel que fa al desplegament dels agents violeta – actius en 7 estacions – Díaz ha apuntat que la intenció és que la iniciativa es vagi desplegant a “tota la xarxa de metro i posteriorment, també, a la d’autobusos”. A més, des del programa TMB Educa ja han incorporat referències explícites a la LGTBIfòbia i des de TMB s’incidirà en mantenir les accions de sensibilització per “interpel·lar la corresponsabilitat de tothom”.

Lluitar contra la infradenúncia

En el marc de la sessió d’avui del grup de treball contra la LGTBIfòbia al Parlament, també ha intervingut el regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, que ha avisat del biaix que pot existir entre les dades reals dels casos de discriminació reportats i els que no tenen visibilitat. En aquest sentit, ha demanat lluitar contra la “infradenúncia” per evitar “qualsevol normalització de les vivències”.

També ha lamentat que a vegades la situació pot venir derivada de “la desconfiança cap a un sistema de garantia” que pot ser “poc efectiu, lent i burocràtic”. “Més que posar-nos les mans al cap, potser hauríem de treballar per revertir les causes”, ha assenyalat.

Més “visibilitat” per al col·lectiu

En el marc de la sessió també ha intervingut la presidenta d'Acció Trans, Fina Campàs, que ha reclamat més “visibilitat” per al col·lectiu suggerint la contractació de persones trans en l’àmbit públic. D’altra banda, ha lamentat que la seva situació no és igual arreu del territori, i per això ha recordat que es necessita d’eines i personal suficient per donar resposta a les demandes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article