Els Mossos d’Esquadra atenen 1.186 persones majors de 65 anys víctimes de violència a la llar el 2021

S’estima que una de cada sis persones grans pateix algun tipus de maltractament, xifra que podria augmentar, ja que només es denuncia un de cada 24 casos


En el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament vers les Persones Grans, que se celebra el 15 de juny, el Moviment per aturar el maltractament denuncia la permanent vulneració de drets i la necessitat de canvis en el marc legal i social. Enguany s’ha volgut posar el focus en l’abordatge del maltractament des de diferents àmbits, el judicial, el policial i d’un equip especialitzat.

El moviment per aturar el maltractament a les persones grans, que agrupa 85 entitats públiques i privades de Catalunya, ha organitzat la IV Jornada de visibilització, conscienciació i sensibilització. Montserrat Celdrán, psicogerontòloga i professora a la Universitat de Psicologia de la UB, ha basat la seva intervenció en l’edatisme o discriminació per raó d'edat, definit com un “procés de discriminació i estereotipació d'una manera sistemàtica envers les persones d'edat avançada pel sol fet de ser velles” (R. Butler), i és aquesta discriminació el substrat de moltes situacions de maltractament a les persones grans.

Les dades facilitades per Montserrat Escudé, cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana dels Mossos d'Esquadra posen en relleu que any rere any augmenta el nombre de persones majors de 65 anys ateses al domicili víctimes de violència. El 2021, es van atendre 1.186 persones, de les quals 794 de les víctimes ateses van ser dones, el 67%, i 392 van ser homes, el 33%.

L’abordatge del maltractament des de l'àmbit judicial ha anat a càrrec de Remei Soriano, fiscal en Cap de la Fiscalia de Terrassa, i la Sra. Carla Casas, de l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA), ha traslladat l’anàlisi dels casos atesos durant el 2021, any en què s'ha iniciat un procés de recuperació en un context de post pandèmia que, tot i les dificultats en la detecció i abordatge de les situacions ateses, aquestes han estat de major complexitat, exigint un important increment d’accions.

“La Jornada anual permet recordar que hi ha molt camí per recórrer per millorar la situació de les persones grans maltractades, i és per això quedemanen una millora en el marc legal”, assenyalen des de l’organització.

Mesures per fer front a aquesta problemàtica

1. Agilització dels procediments judicials. Hi ha dues situacions que afecten les persones grans que requereixen una intervenció ràpida, quan hi ha un presumpte maltractament i quan una persona gran ha perdut la seva capacitat de decidir. En els dos casos es necessita una intervenció immediata. Actualment, el procediment judicial per a sol·licitar mesures de suport pot durar aproximadament un any, període en què es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat i fragilitat, situació de risc per patir qualsevol mena de maltractament. És imprescindible l'agilització dels procediments de mesures de suport i les denúncies per maltractament a les persones grans, com ja passa amb altres col·lectius, dones i infants.

2. Canvis legislatius. Que es doni protecció efectiva a les persones grans, que siguin àgils i vagin acompanyats de recursos i serveis.

3. Jutjats i fiscalia formats i especialitzats. És necessària la formació específica i continuada sobre maltractaments a les persones grans dels professionals de la justícia.

4.Una aposta legislativa i governamental que garanteixi que les persones grans no reben maltractament derivat de la dependència digital. “L’estratègia empresarial (entitats bancàries i de serveis) i de l'administració pública de reducció de l'atenció directa provoca l'exclusió de les persones grans dels àmbits de prestació de serveis. Es constata una bretxa digital que genera malestar i vulnera drets i llibertats, generant la necessitat d’humanitzar les aplicacions digitals i afavorir la seva accessibilitat”, alerten al moviment.

Paral·lelament, el col·lectiu demana una millora en els recursos i serveis per a les persones grans maltractades, una formació específica i continuada per a professionals per a detectar, avaluar i intervenir en casos de maltractament, i allotjaments específics per persones grans maltractades.

També consideren oportú oferir atenció telefònica específica per a casos de maltractament a persones grans, amb professionals de suport formats i especialitzats i incrementar la dotació econòmica de la llei de Dependència i els recursos assistencials que se'n deriven, actualment insuficients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article