Respostes i reptes: el que Catalunya necessita per activar la recuperació social

La Taula del Tercer Sector organitza el 7è Congrés del Tercer Sector Social enfocat en la reconstrucció del benestar ciutadà


Quins són el reptes i les respostes que necessita Catalunya per deixar enrere les múltiples crisis a les quals ens enfrontem? Serem capaços d’encetar la fórmula que permeti avançar cap a una societat més igualitària? Estem preparats per combatre la desigualtat social? Aquestes són algunes de les qüestions que durant dos dies s’estan debatent en el 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, i que se celebra aquest 15 i 16 de juny al Petit Palau-Palau de la Música, a Barcelona. Sota el títol El repte de la reconstrucció social. Noves respostes des del Tercer Sector Social, la trobada pretén escoltar la veu d’experts de diferents àmbits, per elaborar noves propostes des del tercer sector i donar resposta als desafiaments.

A banda, més de 500 persones participen d’aquesta trobada, que feia quatre anys que no es realitzava. La realitat que es presenta és crua: la Taula denuncia que la resposta a la greu crisi social està sent “massa lenta”, i que falta “concreció, rapidesa i planificació” en les polítiques públiques que han d’assegurar la sortida a les dures situacions que viu bona part de la societat catalana.

Tal com alerta la Taula, les llars catalanes estan cada cop més empobrides, una tendència que s’ha accelerat amb la pandèmia, i també ara amb l’augment dels preus de l’energia i dels productes de primera necessitat. “El 30% de la població catalana ja viu en la pobresa i l’exclusió. La ciutadania en situació vulnerable no para de créixer, i la situació es cronifica. No estan funcionant les polítiques, i veiem les conseqüències; a més a més el ritme de resposta és excessivament lent”, ha manifestat Francina Alsina, presidenta de la Taula, durant la inauguració del congrés, que també ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Tots tres han coincidit en assenyalar com des del tercer sector s’està donant resposta als reptes socials, i com és de necessari per a garantir els drets socials a Catalunya.

Alsina ha insistit que calen iniciatives innovadores per donar resposta als nous reptes socials. “La recepta no pot ser la mateixa de sempre. Ens correspon plantejar solucions diferents, més innovadores, més proactives. Falta rapidesa, planificació i concreció en les respostes”, ha dit. Per a la presidenta de la Taula, la sortida de la crisi ha de ser “justa, equitativa i inclusiva”, i per això és necessària la “contribució essencial” del tercer sector.

Però, quines són les claus per avançar? N’ha donat algunes el Cormac Russell, director general i fundador de Nurture Development Limited, durant la ponència inicial que ha fet al congrés. Per a Russell, expert internacional del tercer sector, la clau està en basar la reconstrucció social des de l’acció comunitària. “Veig moltes administracions parlant de la comunitat, sense la comunitat. Cal posar la comunitat al centre, perquè la societat civil té unes necessitats, però també uns coneixements, i funcions essencials”, ha dit Russell. Ara mateix, segons l’expert, estem vivint en una inversió de la democràcia, i per recuperar-la cal impulsar els barris: “Són les unitats més inclusives i dinàmiques de les democràcies”, ha reblat. Per recuperar la força comunitària, Russell recomana tres fases: recuperar els actius; identificar-los, i mobilitzar-los. Per a l’expert, el repte és “evitar un relat que determini que les nostres vides només es poden millorar des de l’exterior”.

Durant la primera sessió plenària, que ha girat entorn la transformació de l’economia i la redistribució de la riquesa, s’ha posat sobre la taula com de necessari és un model econòmic més just i equitatiu, just tot el contrari del que manifesten els indicadors econòmics. “Amb les dades que tenim, les fractures econòmiques estan creixent de forma perillosa”, ha manifestat Antón Costas, president del Consejo Económico y Social d’Espanya, ponent al congrés. Segons Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, part dels indicadors de desigualtat social s’explica per les “feines dolentes”, que segons l’expert expliquen el 80% de la desigualtat a l’Estat. “L’objectiu ha de ser tenir bons llocs d’ocupació per més persones, sobretot dones i joves. Si no tindrem problemes per gestionar el malestar social”, opina. Per això, cal activar un nou acord social per adaptar-se als nous reptes, han coincidit els ponents.

La resta de la jornada ha servit per parlar també sobre prioritats i reptes des de l’àmbit social, i a la tarda es celebren taules d’experiències sobre àmbits com les polítiques d’ocupació, habitatge, digitalització, gestió ètica o comunicació i visibilització. Aquest dijous la trobada continuarà amb sessions plenàries que tractaran sobre la resposta des de la societat civil organitzada, i una altra sessió sobre el paper de les entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article