150 joves creuen els Pirineus per la inclusió social i el desenvolupament sostenible

La Travessia Transpirenacia té 700 km que joves i educadors vinculats a entitats socials del País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya recorreran en 38 dies


La Travessia Transpirenaica Social Solidària (Travessia TSS) travessa els Pirineus des d’aquest dimecres, fins al 22 de juliol, d’oest a est i del mar Cantàbric al mar Mediterrani. Es tracta de la vuitena edició d’aquest projecte educatiu a la muntanya que esdevé un espai de sensibilització a favor de la inclusió social de joves
en situació de vulnerabilitat.

A més, aquest any d’incerteses davant la invasió russa d’Ucraïna, desenvolupen la iniciativa amb el lema Caminant per la pau. “A la Travessia TSS posem en contacte joves, educadors, institucions i empreses per compartir vivències i creixement personal. És un espai igualitari per a joves, que en molts casos estan en situació de gran vulnerabilitat”, explica Irene Zendrera, directora de la TSS.

Aquest any, el repte de transformació socioeducativa a la muntanya recorrerà més de 700 km en 38 dies i comptarà amb prop de 150 joves i un grup d’educadors vinculats a entitats socials del País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya.

Crear aliances

També es duran a terme tallers, xerrades i càpsules educatives que compten amb la participació de voluntariat corporatiu, entitats col·laboradores i representants de diverses institucions. “Crear aliances entre les entitats socials, les institucions i les empreses és clau per transformar la vida d’aquests joves i de la societat”, afegeix Zendrera. A més, el compromís de l’entitat amb la natura es plasma durant el camí reflexionant amb diverses accions sobre els objectius del desenvolupament sostenible.

El millor reflex del que suposa aquesta iniciativa el porten els testimonis dels participants. “La Transpi va ser una experiència inoblidable, vull donar gràcies de cor. M’ha ajudat a estar amb mi mateixa, deixar tot el que tenia a sobre i gestionar-ho amb més valentia”, va concloure una jove de la Casa Recés-Fundació de l’Esperança, participant al TSS Stage Natura.

“Participar en projectes com aquest que, a través de la natura, la sostenibilitat i la convivència permeten precisament conèixer-nos millor, fomentar l’entesa i acompanyar i donar suport a persones com aquests joves, que tenen tot el potencial de fer la nostra societat millor. Celebrar la diversitat i crear espais a la nostra societat que ens permetin conviure i creure en el potencial de totes les persones, independentment del seu origen o la seva condició”, ha destacat el conseller de Polítiques Migratòries i Justícia del Govern de Navarra, Eduardo Santos.

L’educador Patxi Sanjuán considera que “necessitem una societat que segueixi veient aquests joves amb esperança, com a persones amb un enorme potencial, són persones voluntàries, esportistes, solidàries, gent divertida i amb moltíssima il·lusió posada en el futur. En aquesta travessia hi cabem totes i tots. Nosaltres som educadors i educadores muntanyencs que no entenem l’educació sense esforç ni alegria. Aquesta travessia del 2022 ens permetrà viure la natura, educar i conviure.”

Connectar amb un mateix i els altres

“La Transpi ofereix un nou context de socialització en què els joves poden connectar amb allò que són essencialment. Ser ells mateixos permet engegar els mecanismes de creixement personal. Com en tots els processos de desenvolupament, els conflictes i les diferències entre visions, idees i paradigmes es fan explícits, però són necessaris perquè el viatge de cinc dies tingui un sentit i es pugui créixer”, explica Clara Ventosa, educadora social, qui també destaca que “el que més m’ha agradat és veure els joves assumir responsabilitats, com ara els coordinadors de grup, poder tornar a sentir certa sensació de “control” sobre les seves vides i experimentar el sentiment d’utilitat per als altres i per a un mateix”.

Per altra banda, Inacio Gómes, un dels participants  considera que gràcies a la iniciativa ha guanyat confiança en mi mateix. “La companyia i les relacions amb altres persones que vaig conèixer durant el camí em van permetre aprendre a comunicar-me millor i ampliar la meva xarxa social”. Més informació sobre la Travessia TSS.

Aquesta iniciativa solidària continua sumant adeptes, actualment hi ha implicades unes 30 entitats navarreses, basques, aragoneses, catalanes i andorranes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article