Manresa tindrà la segona Barnahus de Catalunya, que atén infants víctimes d’abús sexual

La primera “casa dels infants” a Tarragona ha triplicat la detecció de casos


La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, han presentat aquest dijous a la capital del Bages la futura Unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals, Barnahus (casa dels infants, en islandès).

Aquest servei pretén evitar la revictimització dels infants i joves que han patit abusos sexuals, així com prevenir i detectar agressions sexuals a menors d’edat. El model Barnahus és un servei pioner a l’Estat que la Generalitat ja ha implementat a Tarragona i properament també serà present a Lleida i Manresa, gràcies als fons europeus Next Generation.

Durant la presentació del recurs, la consellera ha remarcat que la Barnahus “posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un únic espai tots els serveis d’atenció que necessita”. D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar una sola vegada els abusos que ha patit, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i recuperació. “D’aquesta manera evitem la revictimització, a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés i d'oferir al nen o la nena un entorn agradable, que evita que es reobrin les ferides i en facilita la recuperació”, ha afegit la consellera.

Cervera ha explicat el bon funcionament d’aquest model, que la Generalitat va implementar a Tarragona el 2020. “Des de que va obrir la primera Barnahus, ha atès més de 400 casos d’abusos sexuals a infants i adolescents i s’ha triplicat la detecció de menors d’edat víctimes d’abusos sexuals en aquest territori respecte la mitjana catalana. No és que hi hagi més agressions a Tarragona, és que ara gràcies a la Barnahus se’n detecten més”. La consellera ha remarcat que el Govern té la voluntat d’aprofitar els fons Next Generation EU fins a construir 13 serveis d’aquestes característiques.

Una inversió més de 800.000 euros dels fons Next Generation EU

El Departament de Drets Socials preveu destinar més de 800.000 euros dels fons Next Generation EU a la construcció d’aquest equipament en un solar cedit per l’Ajuntament de Manresa, ubicat a la confluència del carrer Joan Fuster i la carretera del Pont de Vilomara.

L’equip psicosocial d’aquests centres està format per psicòlegs i treballadors socials i per una persona que en fa la coordinació. D’altra banda, a fi de garantir que el servei es presta les 24 hores cada dia de l’any, es compta amb la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI) qui posteriorment pot derivar els casos a Barnahus. 

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància o centre mèdic.

Els objectius principals són dos. D'una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional –que habitualment està format per un psicòleg i un treballador social, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes–. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

La intervenció inclou l’avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració medicoforense de la víctima i l’entrevista exploratòria i forense. S’ofereix acompanyament i assessorament en relació amb el procediment judicial i es coordina la feina amb els serveis implicats. També es dona informació i assessorament a la judicatura i la fiscalia, i els professionals del servei col·laboren a prevenir i detectar les situacions de violència sexual i s’intervé tant en els casos de sospita com en els que ja han estat revelats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article