SOS Racisme denuncia que reben dues queixes al dia d’identificacions policials per motius racials

Les dades provenen d’una aplicació per fer aquest tipus de denúncies que l’ONG va posar en marxa el febrer


SOS Racisme ha denunciat que reben dos queixes al dia d’identificacions policials per motius racials. La majoria d’aquestes es produeixen a les entrades del metro a Ciutat Vella i l’Eixample, a Barcelona.

Les dades provenen d’una aplicació per fer aquest tipus de denúncies que l'ONG va posar en marxa el febrer. L’entitat ho ha denunciat a la comissió d’estudi del model policial. En la primera compareixença de la comissió, celebrada la setmana passada, dues representants de SOS Racisme, Kaire Ba Dejuan i Marilda Sueiras, han denunciat les identificacions policials per motius racials.

“Que des del febrer haguem rebut dues queixes al dia per aquesta mena d’identificacions ens sembla molt perquè encara hi ha molta gent que no coneix l’aplicació a través de la qual es pot fer (Pareu de parar-nos)”, ha exposat Dejuan. Segons Kaire Ba Dejuan, per cada identificació que fan els Mossos d’Esquadra pel carrer a un espanyol se’n fan set a persones estrangeres.

“S’identifica a la gent pel seu fenotip de forma massiva. Es tracta d’una manifestació de racisme institucional”, ha valorat Dejuan, que ha detallat que les nacionalitats més identificades per la policia són la marroquina, romanesa, equatoriana, dominicana i colombiana. Les dues representants han reivindicat que les detencions es fan sense que hi hagi un motiu de caràcter policial i que això ho demostra la baixa taxa d’obertura d’expedients després de les identificacions a estrangers.

“La taxa d’encert en identificacions a estrangers, és a dir, de quantes vegades s’obre un procediment policial després d’una identificació, és més baix que en el cas dels espanyols”, ha dit la portaveu de l’entitat. De fet, ha mostrat als diputats unes dades amb les que van fer un informe sobre aquesta qüestió al 2018 i que van ser proporcionades pels Mossos d’Esquadra. Són dades de les identificacions que va fer la comissaria del districte de Ciutat Vella de Barcelona al 2018. En aquell cas es van practicar 9.042 identificacions a estrangers i només el 33% d’aquestes van derivar en un expedient policial, mentre que es van fer 3.100 identificacions a espanyols i el 42% van acabar expedient policial.

Demanda de formularis

SOS Racisme ha proposat diverses mesures per esmenar aquest fenomen. D’una banda han demanat que les policies facin una reflexió interna sobre aquesta pràctica i que s’augmentin les hores de formació en matèria del respecte als drets dels estrangers a l’Escola de Policia de Catalunya.

Però la demanda a la que han donat més importància és que quan la policia faci identificacions hagi d’omplir un formulari on hi consti el motiu de la identificació i la situació racial de la persona identificada. Això és una pràctica que es va provar en un projecte pilot fet a Fuenlabrada (Madrid) i que presumeix que si l’agent sap que haurà de justificar perquè ha identificat algú baixaran les identificacions que només es fan perquè una persona és racialitzada. Segons SOS Racisme, el projecte pilot que es va provar a Fuenlabrada va suposar que en sis mesos hi hagués fins a tres vegades menys identificacions per motius racials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article