Universitats reforça la recerca en salut mental després que la pandèmia dispari les atencions psicològiques

La majoria de persones hi van per ansietat, depressió, gestió emocional, addiccions i problemes familiars i de dol


La pandèmia ha incrementat notablement els usuaris dels serveis psicològics de les universitats catalanes. La majoria de casos són per ansietat i depressió, problemes de socialització o de gestió de les emocions, trastorns alimentaris i addiccions, problemes familiars i de dol. Davant d'aquesta situació, el Departament de Recerca i Universitats posarà en marxa el curs vinent una línia d'ajuts per a projectes sobre benestar emocional i salut mental al sistema i elaborarà un estudi sobre inclusió i atenció a la diversitat.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per exemple va atendre 289 persones el curs passat, més del doble que les 125 del curs 2019-2020. En el primer quadrimestre del curs actual ja n'ha atès 158.

Les universitats s'han anat adaptant a aquesta nova situació provocada per la pandèmia del coronavirus i per això han reforçat els serveis d'atenció psicològica, amb més professionals i hores d'atenció. També s'han creat nous grups d'ajuda i s'han incrementat les actuacions preventives com taller o xerrades.

La Conselleria ha puntualitzat que tot i que l'augment de casos als serveis psicològics és molt destacable, els casos detectats continuen sent baixos respecte al total d'alumnes matriculats.

En el cas de la UPC, la majoria dels atesos són dones, tant abans com després de la pandèmia. Així, el curs passat es van atendre 112 homes i 177 dones i en el primer quadrimestre d'aquest curs ja s'ha donat servei a 62 homes i 96 dones. D'altra banda, la majoria dels atesos són estudiants. En concret, 148 aquest quadrimestre, per 10 treballadors; i 268 i 21 respectivament el curs passat.

Ajuts per a universitats i entitats

Els ajuts per a projectes de recerca sobre benestar emocional i salut mental en el sistema universitari van dirigits a les universitats però també a aquelles entitats que treballin qüestions relacionades amb el benestar emocional i la salut mental. Es prioritzaran els projectes interuniversitaris amb visió de sistema. Aquesta nova línia de subvencions compta amb un pressupost de 100.000 euros.

Estudi de la situació d'inclusió i resposta

La segona acció impulsada des de Recerca i Universitats és l'elaboració d'un estudi per analitzar la situació actual i les millores necessàries per avançar cap a un model inclusiu, basat en l'atenció a la diversitat i amb capacitat de donar resposta als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu. També s'engloben les necessitats derivades de problemes relacionats amb la salut mental.

L'estudi es farà a les 12 universitats catalanes i començarà a principis del curs vinent. S'espera que les primeres conclusions estiguin cap a finals d'any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article