La URV estudiarà els biomarcadors per millorar l’abordatge de l’obesitat infantil

Els investigadors avaluaran els hàbits alimentaris, la son, l’exercici físic, l’entorn i la genètica


Investigadors i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili-CERCA coordinen un estudi europeu per estudiar els biomarcadors que permetin abordar l'obesitat infantil. Avaluaran què passa a l'organisme quan interaccionen aspectes com els hàbits alimentaris i de la son, l'exercici físic, els condicionants de l'entorn o la genètica.

Aquests elements es poden estudiar en uns marcadors presents en la sang i en l'orina anomenats metabòlits. La mostra és de 3.300 participants, d'entre els 0 i els 18 anys, i la possibilitat de recopilar una enorme quantitat de dades d'infants i adolescents de diferents països i edats és una de les novetats.

Totes aquestes dades es gestionaran amb aplicació de la intel·ligència artificial i de la bioinformàtica i els biomarcadors que s'identifiquin es recolliran en una aplicació web "que podria tenir potencials aplicacions a la clínica". Per exemple, en el seguiment hospitalari d'un pacient amb obesitat, després d'analitzar uns metabòlits determinats en sang o en orina, podran introduir els valors a aquesta aplicació i obtindré informació sobre quin tipus de dieta segueix o quin és el seu estat metabòlic

L'estudi ha estat finançat per l'Instituto de Salud Carlos III i els fons Next Generation i s'ha seleccionat entre la xarxa europea d'investigació The Joint Programming Initiative 'A Healthy Diet for a Healthy Life', dins de la convocatòria d'ajuts STAMIFY 2021. També ha rebut finançament de l'European Union's Horizon 2020 Research and Innovation Programme.

Té una durada de 36 mesos i està previst que finalitzi el desembre de 2024.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article