Les ONG eleven fins a 37 el nombre de víctimes mortals en l’intent d’entrada a Melilla

La gendarmeria marroquina va reprimir l’intent de passar la frontera, una actuació que Pedro Sánchez ha elogiat com a “ben resolta”


Entitats com Caminando Fronteras han elevat fins a 37 el nombre de víctimes mortals en l’intent de divendres d’entrar a Melilla a través del Marroc. La gendarmeria marroquina va reprimir les prop de 2.000 persones que intentaven accedir a la ciutat amb antidisturbis i gasos lacrimògens, una acció que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va considerar “ben resolta” per les autoritats marroquines. És el primer intent massiu de saltar la tanca que separa la localitat espanyola del Marroc després de la represa de les relacions diplomàtiques entre Madrid i Rabat i després que la Moncloa canviés el seu posicionament històric sobre el Sàhara Occidental, que ara considera un territori marroquí. Hi ha més de 300 ferits.

Altres entitats com l’Associació Marroquí de Drets Humans (AMDH) han qualificat els fets com “un balanç catastròfic que demostra que les polítiques migratòries utilitzades són mortals amb fronteres i barreres que maten” i han exigit “l’obertura d’una investigació seriosa per determinar les circumstàncies d’aquesta catàstrofe”.

No obstant això, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit en el fet que “el Marroc també pateix un problema de pressió migratòria” i ha remarcat que “ha estat una extraordinària feina per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i de les del Marroc per frenar un assalt violent que posava en qüestió la nostra integritat territorial”.

L’intent de salt massiu a la tanca de Melilla es va produir a primera hora del matí de divendres quan unes 2.000 persones van intentar accedir a la ciutat autònoma espanyola des del punt de control fronterer del Barrio Chino. Van forçar la porta d’accés, es van enfrontar als agents marroquins i espanyols i es van produir diverses estampides de gent.

Només 133 persones van aconseguir passar a l’altra banda de la frontera fins a territori espanyol. En els enfrontaments, 140 policies marroquins van resultar lesionats (cinc de gravetat) segons el govern de Rabat mentre que els policies espanyols ferits van ser 49, la gran majoria amb ferides i contusions de caràcter lleu.

L’advocacia catalana demana investigar-ho

El Consell de l’Advocacia Catalana ha condemnat aquest diumenge l’actuació policial a la frontera entre Melilla i el Marroc del passat 24 de juny, que ha deixat 37 morts segons les ONG locals. En un comunicat, l’entitat ha exigit una investigació independent sobre els fets “amb assumpció de responsabilitats” i ha lamentat que les forces de seguretat no van “prioritzar la prevenció sobre la repressió, aplicant criteris de proporcionalitat i minimització de l’ús de la força”.

Aquesta situació mostra, segons el Consell de l’Advocacia, els riscos dels migrants que volen accedir a Europa, per la qual cosa ha reclamat “un sistema migratori absolutament respectuós amb els drets humans, que permeti el tractament individualitzat de cadascuna de les persones migrants i l’accés al dret de defensa i assistència legal”. A més, denuncia “les màfies que exploten i s’aprofiten sense escrúpols de la situació de necessitat de les persones migrants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article