Diverses entitats condemnen les morts a Melilla i exigeixen al Govern espanyol responsabilitats polítiques

L’ONU ha urgit Espanya i el Marroc a obrir una investigació perquè es dirimeixin responsabilitats sobre la mort de 23 persones a Melilla


Diverses organitzacions, com la Federació d’entitats d’atenció a la infància i l’adolescència (FEDAIA) i Lafede.cat condemnen la mort de 37 persones –segons les ONG locals, i 23 segons les autoritats– a Melilla quan intentaven travessar la frontera cap a territori espanyol el passat divendres. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha urgit Espanya i el Marroc a obrir una investigació perquè es dirimeixin responsabilitats.

Per una banda, la Fedaia ha alertat aquest dimarts del caire “repressiu” i “inacceptable” de les polítiques migratòries a la frontera sud de l’Estat espanyol. L’entitat sosté que una part important de les persones que intenten travessar les fronteres a través de les ciutats autònomes són joves menors d’edat i que “el tracte violent” contra elles és “una vulneració flagrant” de la convenció dels drets de la infància de les Nacions Unides. Per tot això, demana a les autoritats espanyoles i els grups parlamentaris al Congrés que es posicionin “a favor dels drets humans”, i que es replantegi una política “que només comporta violència, terror i injustícia”.

La federació també assenyala que aquesta “brutalitat” respon a un intent de “criminalització de persones en situació de vulnerabilitat” que fugen de la fam, la pobresa i dels conflictes bèl·lics amb un discurs que “legitima la violència i atempta contra la vida”. De la mateixa manera, manifesta la seva preocupació per la intenció de militaritzar el control fronterer a partir de la cimera de l’OTAN “que comença avui a Madrid i que vol situar les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla com a elements de seguretat de la integritat territorial”.

Per la seva banda, Lafede.cat denuncia l’ús de la força i “la violència brutal” o les expulsions “en calent” que han rebut les persones que han provat de saltar la tanca de Melilla. “L’Associació Marroquina dels Drets Humans a Nador (AMDH Nador) ens mostra joves morts i ferits que han rebut un tracte vexatori i inhumà per part de les forces policials marroquines. Unes imatges que ens recorden a altres moments terribles de la història europea i que no s’haurien de repetir en ple segle XXI”, alerten en un comunicat.

L’organització lamenta que aquest fet no és aïllat i respon a la política migratòria espanyola i europea, “que se sustenta en una perspectiva securitària de defensa de la integritat territorial, d’externalització de fronteres i el racisme institucional”.

Unes polítiques que, segons denuncia l’entitat, van en la línia del nou Pacte de Migració i Asil Europeu, “i així ho demostra l’acord entre Espanya i el Marroc i el gir polític que recentment ha fet el govern espanyol amb el Sàhara. De fet, Marroc és un clar exemple de com les persones es converteixen en monedes de canvi per a l’estratègia política i sembla que per al Govern espanyol tot s’hi val per controlar les fronteres”, assenyalen.

Per aquest motiu, ambdues organitzacions denuncien aquests fets que “vulneren clarament” el dret internacional i són contraris a la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i demanen responsabilitat política al Govern espanyol “per aquests assassinats”.

Així, demanen al governs que condemnin la vulneració de drets que hi ha hagut a la seva frontera, que s’obri una investigació independent i amb garanties per aclarir els fets i depurar responsabilitats, que es garanteixi assessorament jurídic a les víctimes per a que puguin interposar recursos efectius davant d’aquestes vulneracions de drets fonamentals, que no s’enterrin les víctimes sense autòpsia, ni identificació ni consentiment dels seus familiars. 

Tanmateix, reclamen que s’estableixin mecanismes d’accés a la protecció internacional permanents i no discriminatoris per a totes les persones. “Les ONG al terreny han documentat com des de territori marroquí no es pot accedir a les oficines d’asil de Melilla impedint així la possibilitat d’una entrada autoritzada a territori espanyol”, alerten.

Lafede.cat també demana que s’apliquin vies legals i segures “per garantir el dret a la vida i a la protecció internacional, així com una política d’acollida digna”. I que els recursos i les polítiques de cooperació serveixin per establir unes relacions internacionals justes i de defensa dels drets humans “i no pas per al control migratori”.

L’entitat exigeix també que es trenquin els acords amb el Marroc per al control de fronteres, així com que s’acabi amb la política d’externalització de fronteres i que es desmantelli la tanca de Melilla i Ceuta, “aquests quilòmetres de murs que, lluny de protegir, produeixen morts evitables”.

L’ONU exigeix que s’obri una investigació

D’altra banda, en un comunicat publicat aquest dimarts, l’ONU també ha condemnat els fets i ha exigit a la Unió Europea “ampliar la disponibilitat de vies per una migració segura i ordenada”, així com “prendre mesures per garantir i respectar el dret a buscar i rebre asil”. Per altra banda, l’ONU ha afirmat que la tragèdia es podria haver evitat “si s’hagués incorporat un enfocament integral basat en els drets a les polítiques de frontera”.

L’organització internacional, a més, ha instat els estats a atorgar una reparació integral dels drets humans violats a les persones afectades, inclòs l’incompliment del principi de no devolució mitjançant retrocessos arbitraris. En concret, l’ONU requereix al govern del Marroc preservar els cossos dels morts a la frontera, identificar-los i tornar-los a les famílies. En el cas dels ferits, reclama una atenció sanitària adequada per a la seva recuperació.

“Demanem a tots els estats que respectin els drets humans dels migrants, inclosos els sol·licitants d’asil, per complir amb les seves obligacions envers la Convenció Internacional i per complir els principis i directrius recomanats sobre els drets humans a les fronteres internacionals”, exigeix l’ONU. A més, recorda que l’ús de la força per les detencions ha de ser proporcionat i ha de respectar els drets humans i que la detenció ha de ser l’últim recurs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article