El Pla anual de cooperació al desenvolupament comptarà amb un 15,7% més de pressupost

La partida se situa en 55,3 milions d’euros destinats a desenvolupament, educació per al desenvolupament i acció humanitària


El Govern ha donat llum verda aquest dimarts al Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2022, el document que desplega en accions concretes els compromisos presos en el Pla director 2019-2022. El pla incorpora un increment del 15,7% respecte a l’any passat de l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) del Govern, que se situa en els 55,3 milions d’euros.

Aquest augment de recursos destinats a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) s’ha pogut fer gràcies al creixement dels comptes del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert als Pressupostos del 2022, amb un creixement del 22,9% respecte al 2021.

La majoria d’aquests fons es destinaran a actuacions en els àmbits del desenvolupament, l’educació per al desenvolupament i l’acció humanitària, línies estratègiques de la política pública de cooperació. Aquest increment de la partida econòmica permetrà, entre altres, ampliar el suport del Govern al sector de la cooperació catalana.

Més de la meitat del total dels recursos es canalitzaran a través d’organitzacions i entitats de la societat civil, especialment mitjançant dues noves convocatòries de subvencions que s’anunciaran pròximament i de fons territorials. L’ACCD també preveu augmentar la col·laboració amb organismes multilaterals en matèria de desenvolupament i acció humanitària.

Un pla marcat per la crisi a Ucraïna

El Pla anual 2022 ve marcat per un context de crisi internacional a causa de la situació d’emergència que viu Ucraïna arran de la invasió russa. És per aquest motiu que el document inclou les mesures d’emergència preses els darrers mesos per part del Govern, que ha reassignat fons per respondre a la crisi humanitària al país.

N’és un exemple la crida per subvencionar projectes que va anunciar la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, el passat mes de març en el marc del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència. El Govern, a més, també va aportar gairebé 600.000 euros a dues actuacions d’agències de l’ONU per contribuir a pal·liar la crisi humanitària a Ucraïna: en concret, 290.000 euros a l’ACNUR per atendre persones refugiades als països fronterers i 290.000 més a l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris.

Elaboració del Pla director 2023-2026

El Pla anual 2022 és l’últim que aterra en accions concretes les prioritats estratègiques de la política pública de cooperació fixades al Pla director 2020-2023. De fet, el document que ara s’aprova enceta un procés de revisió estratègica dels objectius de la cooperació al desenvolupament del Govern, amb la voluntat de millorar la seva concentració geogràfica i sectorial, i l’eficàcia de les seves intervencions.

En aquest sentit, el Govern ja ha engegat un procés de reflexió més ampli iniciant l’elaboració del nou Pla director, que abraçarà el període de 2023 a 2026, a través d’un procés participatiu que està recollint propostes per nodrir el document. Durant els mesos de juny i juliol, tota la ciutadania catalana està convidada a fer aportacions a través de trobades presencials i en línia, així com a través de propostes al Portal Participa, que millorin i enriqueixin el principal document estratègic de cooperació del Govern.

Un cop aprovat per part del Govern, el Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2022 serà presentat al Parlament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article