L’Hospital Clínic desenvolupa una tècnica menys invasiva per la cirurgia de pedres del ronyó

Aquesta nova tècnica permet accedir a l’interior de la cavitat renal a través d’una punxada a la zona lumbar per fragmentar el càlcul i extreure’l


L’Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat una nova tècnica per a l’extracció de les pedres del ronyó, la qual és més eficient i efectiva, així com menys invasiva pels pacients. Aquest nou procediment per a la cirurgia de la litiasi renal s’anomena Nefrolitotomia percutània (NLP) i consisteix en una punció percutània a la zona lumbar, a través de la qual s’accedeix a l’interior de la cavitat renal per fragmentar el càlcul i extreure’l. El Clínic és el primer hospital de l’Estat espanyol que fa servir aquest mètode.

El Servei d’Urologia, dirigit per Antonio Alcaraz, ha portat a terme aquesta nova tècnica; amb el suport del programa de cirurgies de litiasi renal, coordinat per l’uròleg Juan López. El procediment ha sigut possible gràcies a un nou dispositiu dissenyat a la Xina, el qual permet millorar el mètode actual. Concretament, es tracta d’una tècnica súper mini percutània (SPM), amb una irrigació constant i una aspiració contínua; gràcies a la qual es permet una millor succió i resulta molt més eficient i efectiva.

Per als pacients, a més, també suposa una millora, ja que resulta menys invasiva i només requereix un dia d’ingrés. El Clínic efectua unes 300 cirurgies de litiasi renal cada any, de les quals s’espera que es puguin fer uns 30 procediments amb aquest nou mètode. La Nefrolitotomia percutània (NLP) està indicada per càlculs renals de dos centímetres o més de mida, ja que pot tenir complicacions com el sagnat o l’hematoma renal, la infecció o que puguin quedar restes de fragments residuals, entre altres.

Una malaltia que afecta el 10% de la població

La litiasi renal és una malaltia causada per la presència de càlculs o pedres a l’interior dels ronyons o de les vies urinàries. Una d’aquestes pedres o càlculs pot ser tan petita com un gra de sorra o tan gran com una perla i, per aquest motiu, algunes vegades no és fàcil d’eliminar del cos i requereix tractament medicoquirúrgic.

Aquesta malaltia afecta al voltant del 10% de la població als països industrialitzats i la seva prevalença ha augmentat en els darrers cinquanta anys. El risc de formació de càlculs al llarg de la vida entre la població general és del 15% per als homes i d’entre el 5-10% en el cas de les dones. A més, el 50% dels pacients que pateixen aquestes condicions poden tenir un nou episodi en els cinc anys posteriors al primer cop; una xifra que puja fins al 90% al cap dels 25 anys. La majoria dels afectats són adults joves entre 15 i 45 anys. En homes és aproximadament el doble de freqüent que en dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article