El Congrés aprova definitivament la llei d’igualtat de tracte i no discriminació que inclou l’antigitanisme

L’anomenada ‘llei Zerolo’ ha obtingut el suport de tots els grups menys Vox


El Congrés ha aprovat aquest dijous definitivament la llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, anomenada ‘llei Zerolo’ en commemoració de l’activista i diputat socialista Pedro Zerolo, que castiga l’antigitanisme.

La norma incorpora l’antigitanisme com a motiu específic per imputar un delicte d’odi i inclou la discriminació al col·lectiu al Codi Penal a tots els articles en què es menciona l’antisemitisme través d’una esmena transaccional pactada pel PSOE, Unides Podem i Cs. Aquest delicte d’odi específic serà castigat amb un a quatre anys de presó. El ple de la cambra baixa ha culminat la tramitació del text després del seu pas pel Senat.

A banda de l’antigitanisme, també s’inclou l’aporofòbia com a motivació en un delicte d’odi al costat dels motius racistes, antisemites o per la ideologia, religió, ètnia, raça, nació, sexe, edat, orientació o identitat sexual o de gènere, malaltia o discapacitat.

Un altre element de la norma és que inverteix la càrrega de la prova. En cas que hi ha indicis fonamentats de discriminació, serà l’acusat qui haurà d’aportar “una justificació objectiva i raonable”.

La norma també crea una autoritat independent per a la igualtat de tracte i la no discriminació, com a organisme independent encarregat de protegir i promoure la igualtat de tracte i no discriminació.

Diverses entitats gitanes han aplaudit la norma. “Celebrem amb entusiasme l’aprovació de l’esperada Llei integral per a la Igualtat de tracte i la no discriminació. Esperem que la seva aplicació tingui un impacte en la protecció de les persones gitanes”, han expressat des de la Fundació Secretariado Gitano.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article